Af Örgütü’nden Suudi Arabistan uyarısı

Uluslararası Af Örgütü – Amnesty International, BBC’nin de incelediği gizli bir taslak belgedeki önlemlerin insan haklarını çok ağır şekilde kısıtlayacağını duyurdu.

Önlemler arasında zanlıların yargıç karşısına çıkarılmadan uzun süre gözaltında tutulması, yasal haklarının kısıtlanması ve ölüm cezasının daha fazla durumda uygulanması var.

Bir Suudi yetkili, yasanın muhalifleri değil, teröristleri hedef aldığını söyledi.

Suudi hükümeti herhangi bir açıklama yapmazken, adının açıklanmasını istemeyen yetkili, taslağın varlığını doğruladı, ancak içindeki bazı hükümlerin varlığını kabul etmedi.

Af Örgütü’nün Orta Doğu basın sözcüsü James Lynch, BBC’ye yaptığı açıklamada, kendilerine sızan taslağın ”örgütün yıllardır belgelediği baskıcı uygulamaları kökleştirmeyi amaçladığını” söyledi.

Yasa taslağı, terör suçu kavramını ”devletin şöhretini zedelemek” ve ”ulusal birliği tehlikeye atmak” fiillerini içerecek şekilde genişletilmesini öngörüyor.

Ayrıca taslak zanlıların hiç kimseyle görüştürülmeden 120 gün hücrede tutulmasına izin veriyor. Mahkeme izin verirse bu süre uzatılabilecek.

Suudi Arabistan, El Kaide’ye karşı uzun süren bir mücadelede büyük ölçüde başarılı olmuş bir ülke olarak görülüyor.

Ancak Af Örgütü’ne göre, taslak ”tehlikeli teröristleri” hapse atmaktan çok muhalefeti bastırmayı amaçlıyor.

Taslakta, devlete karşı silahlı eylemin cezası idam olarak düzenleniyor. Ancak taslak ayrıca, ölümle sonuçlanan ”terör suçları”nın da idamla cezalandırılmasını öngörüyor.

Suudi Arabistan liderlerinin ‘dürüstlüğünü’ sorgulamanın cezası en az 10 yıl hapis taslağa göre.

Af Örgütü’nden Philip Luther, yasanın Suudi Arabistan’da ”terörün önlenmesi” adına ifade özgürlüğüne karşı ciddi bir tehdit oluşturacağını söyledi.

Luther, “Eğer bu yasa kabul edilirse, en küçük barışçı muhalif eylemler bile terörizm olarak nitelenecek ve vahim insan hakları ihlali riskleri doğacak” dedi. (BBC)

1300610cookie-checkAf Örgütü’nden Suudi Arabistan uyarısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.