Afşarizm yöntemiyle

Son uygulamalardan sonra sanırım siz de bu sigara denen şeyden bıktınız. Hem keseye zarar, hem sağlığa zarar, hem insan ilişkilerine zarar. Bırakın gitsin. Kolay mı bırakmak diyeceksiniz. İnsanın yapısı böyle, üç günde edindiğiniz alışkanlığı üç yılda atamazsınız. Gazetelerde sigara bırakmak için yöntemler var. Bu yöntemleri icat edenlerden birine “Sen de sigarayı bu yöntemle mi bıraktın hacı?” diye sorsak evet diyecek midir? “Yöntemi bizden uygulaması senden, sen nasıl istersen, uygulamazsan uygulamazsın, para istemedik ya senden!” Böyle diyecektir yöntemci. Sigara bırakmak konusunda benim de bir yöntemim var. Şimdi burada açıklayacağım. Sizden hiçbir şey beklemiyorum. Sigarayı bıraktıktan sonra bana dua etseniz yeter. İsterseniz onu da yapmayın. Benim yöntemimle sigarayı bırakacağınız gibi belli bir beslenme düzenine de girmiş olacaksınız. Çünkü, benim de başıma gelmişti, sigara bırakanlar şişmanlama tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Benim yöntemim altı günlüktür.

Birinci gün sıkı bir kahvaltıdan sonra öğlene kadar on sigara içiyorsunuz. Öğle yemeğinde istediğinizi yiyin, ama olabildiğince az yağlı yiyecekleri seçin. Akşama kadar yedi sigara hakkınız var. Akşam yemeğini oldukça hafif geçiştirin: bir büyük tas çorba içip üstüne kibrit kutusu kadar yağsız peynir yiyebilirsiniz. Yatana kadar üç sigara hakkınız var. Yatarken bir bardak süt içmeyi unutmayın. İkinci gün gene sıkı bir kahvaltıdan sonra öğlene kadar beş sigara içebilirsiniz. Öğle yemeğinde et ve sebzeden oluşan bir formül uygulayın. Akşama kadar beş sigara hakkınız var. Akşam yemeğinde pilav üstü döner ve ayran yanında hafif bir tatlı alabilirsiniz. Yatana kadar üç sigara içebilirsiniz. Yatarken gene süt içmeyi unutmayın. Üçüncü gün istediğiniz kadar yiyin ve istediğiniz kadar sigara için. Üçüncü gün son güzellikler günüdür. Dördüncü gün hafif bir kahvaltıdan sonra öğlene kadar bir sigara içeceksiniz, öğleyin iki salamlı sandviç yiyeceksiniz, çay kahve yerine meyve suyunu seçmenizde yarar vardır. Beşinci gün sabah kibrit kutusu kadar yağsız beyaz peynir ve şekersiz bir bardak çayın üzerine üst üste iki sigara içebilirsiniz. Öğleyi galeta ve çayla geçiştirin ve bir sigara daha için. Akşam yemeğinde istediğiniz kadar yeşil salata yiyin ve artık hiç sigara içmeyin. Altınci gün gene beşinci günün listesini uygulayın, sigara içmeyin. Dut kurusu yiyin isterseniz. Yedinci günün sabahı son derece zinde uyanacaksınız ve canınız bir daha sigara içmek istemeyecek.

Bu elbette işin şakasıdır dostlarım. Sigara bırakmak bir istek işidir. Siz sigarayı yaşamınız için anlamsız bulmadıkça sigarayı bırakamazsınız. Sigara sizin için anlamsız bir nesne durumuna geldiği anda paketi ve çakmağı atıp bu illetten kurtulursunuz. “Kaç kere denedim, bırakamıyorum, bırakıyorum ama üç ay sonra yeniden başlıyorum” diyenlere bakmayın, onlar gerçekte sigarayı bırakmak istemiyorlar. Adam vardır, kendisini perişan ettiğini bile bile hayırsız sevgiliden kopamaz. Bu yolda hısıma akrabaya küsmek zorunda kalır, dostu arkadaşı elden kaçırır, evi ve otomobili satar ama gene vazgeçemez. Bu gibi tiryakileri oluruna bırakmak gerekir. Bazı sigara tutkunları da böyledir. Adam sağlığını yitirir gene içer sigarayı, ekmek parası bulmakta güçlük çeker gene içer sigarayı.

Ben sigarayı bırakalı kırk yılı çoktan geçti. İçkiyi bırakalı neredeyse otuz yıl olacak. Her ikisini de bir çırpıda bıraktım. Bir gün Montréal’de okul dönüşü bu ne rezilliktir diye paketi ve çakmağı fırlattığımı biliyorum. İçkiyi bırakmakta biraz zorluk çektim, neden derseniz onsuz pek olamayacağımı sanıyordum. Birkaç deneme başarısızlıkla sonuçlandı. Ama onu da kafamda bitirdikten sonra hiçbir sorun kalmadı. Hatta oğlanlar baştan fark etmemişler, bir akşam sordular: “Baba anlayamadık ne oluyor, sofrada içki yok?” Buraya kadar dedim. Benim akşamcılığımdan hep rahatsız olan karım ondan sonra bir gün bana çıkıştı: “Bu işin hiç mi ortası yok? Ara sıra bir iki kadeh bir şey içerdik, onu da bitirdin.” Şimdi bir kadeh ya da taş çatlasa iki kadeh ve elbette kırk yılda bir dostlarla içtiğim ya da içer gibi yaptığım oluyor. Zaman zaman da canım ister bir sigara ya da sigar yakarım, hiç de alışmıyorum. Yeniden alışırım diye korkanlardan değilim. Küçük oğlum çok sigara içerdi, o da benim gibi bir çırpıda bıraktı. İçkiyi de haftada bir ya içiyor ya içmiyor. Ben de o bir tane içsem yeniden sigaraya başlarım dediği için yanında sigara içmiyorum. Beş taneli bir sigar paketi bana üç ay gidiyor. Pipolarım da kimi kırık kimi sağlam bir köşeden bana bakıp duruyorlar. Yılların anıları içinden.

Afşarizme falan boşverin, bugünden tezi yok atın paketi ve çakmağı. Bir vuruşta kurtulun bu illetten. Çekeceğiniz zorluk bilemediniz bir aydır. Bir ay sonra dünyanın eşsiz tatlarıyla, güzel kokularıyla buluşacaksınız.

642080cookie-checkAfşarizm yöntemiyle

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.