‘Afgan kadınına karşı suça gözyumuluyor’

Af Örgütü’nün, Taliban rejiminin 3 yıl önce yıkılmasının ardından yayımladığı ”Afganistan: Saldırı Altındaki Kadın” başlıklı raporda, ülkede çok az sayıda kadının şiddet görmediği belirtildi. 

Raporda, erkeklerin aralarındaki anlaşmazlıkları gidermek için kadınlara meta muamelesi yaptıkları, bazı kadınların istemedikleri kişilerle evlenmektense intiharı tercih ettikleri kaydedildi. 

Afganistan’ın yıllarca süren çatışmalardan sonra yeniden yapılanma sürecinde bulunmasına karşın, kadınların ve kızların, kocalarının, babalarının, erkek kardeşlerinin ve silahlı güçlerin elinde mağdur oldukları da raporda belirtildi. 

Af Örgütü, raporda, Afgan hükümetinden kadına şiddet uygulanmasını kınamasını, adalet sisteminde kadın haklarını daha iyi koruyacak şekilde reform yapmasını istedi.

Afgan Kadın İşleri Bakanlığı’nın sözcüsü Nuriye Haknagar, Herat ilinde kadınların şiddet ve tacizden kurtulmak için kendilerini yaktıklarına dikkat çekti.

Haknagar, merkezi hükümetin ağırlığının fazla olduğu kentlerde kadınlar konusunda kısmi bir gelişme sağlandığını, ancak kontrolün az olduğu ücra köşelerde kadın hakları konusunda pek gelişme kaydedilemediğini bildirdi.

İLGİLİ HABER: Afgan VJ Şeyma’yı fanatikler vurdu

1107480cookie-check‘Afgan kadınına karşı suça gözyumuluyor’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.