Afgan protestolarında en az 12 ölü

Yetkililer, ülkenin batısındaki Herat vilayetinde çıkan olaylarda yedi kişinin öldüğünü açıkladı.

Başkent Kabil’de de kalabalıkların cuma namazı sonrası merkeze doğru yürüyüşe geçtikleri ifade ediliyor.

Perşembe günkü olaylar sırasında da, ikisi Amerikan askeri en az sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

Amerika’nın Kabil’deki hava üssü Bagram’da meydana gelen olayla ilgili olarak Başkan Obama, kasıtsız bir ”hata” yapıldığını söyleyerek Afgan halkından özür diledi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’ye gönderdiği resmi mektupta ”büyük üzüntü” duyduğunu ifade eden Obama, Amerikalı yetkililerin konuyu eksiksiz soruşturacağını ve sorumlu herkesin sorgulanacağını vaadediyor.

Cuma günü Afganistan’ın farklı yerlerinde protesto gösterileri sürerken, Cumhurbaşkanı Karzai parlamentoda konuyla ilgili yaptığı açıklamada Kur’an yakma olayından Amerikalı bir subayın sorumlu olduğunu, fakat bunu kötü bir niyetle değil, ”cahilliğinden” yaptığını belirtti.

ABD ve Nato yetkililerinden gelen özür açıklamalarına rağmen, Afganistan sokaklarındaki öfke yatışmadı.

tıklayın Protesto eyleminin fotoğrafları için tıklayın

Taliban, dün Afganlara çağrıda bulunarak Kur’an’ın yakılmasına misilleme olarak “Batılıların dövülmesi ve öldürülmesi” çağrısında bulunmuştu.

Taliban sözcüsü, “Afganların, protesto eylemleriyle kalmamaları” gerektiğini belirtmiş; “Askeri üslerin ve personelin hedef alınmasını ve onlara, bir daha asla Kuran’a hakaret etmeye yeltenemeyecekleri şekilde ders verilmesini” istemişti.

Afganistan’daki NATO birliklerinin Amerikalı komutanı General John R. Allen da, kendisine bağlı askerlerin Kur’an ve diğer dinî yayınları yaktıklarından haberdar olur olmaz ”hemen harekete geçtiklerini, müdahale ederek bu eylemleri durdurduklarını” söylemişti.

Amerikalı yetkililer, Bagram üssündeki tutuklu Taliban militanlarının dışarı ile mesajlaşmak için Kur’an ve İslami içerikli kitaplar kullandığından şüphe edildiği için yakma girişiminde bulunulduğunu söylemişlerdi.

Yanmış Kur’an sayfalarını üste çalışan Afgan personelin dışarı çıkarttığı ve protestoların bunun ardından patlak verdiği belirtilmişti.

Geçen yıl Nisan ayında ABD’deki Kur’an yakılması olayını protesto için Afganistan’da günlerce süren gösterilerde de, en az 24 kişi ölmüştü. (BBC)

1333160cookie-checkAfgan protestolarında en az 12 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.