Afganistan’ı hatırlıyor musunuz?

The Independent, geçen hafta ABD işgalinden bu yana meydana gelen en kanlı intihar saldırısında 20 yaşamın yitirildiğini belirterek  2005 yılında toplam ölü sayısı 1600 olduğu ve cinayetlerin de giderek arttığını yazdı.

Gazete, işgal altındaki topraklardaki karmaşayı da şöyle anlattı:

”Hukuk düzeni çökmüş durumda. Hükümet, başkentteki yoğun güvenlik önlemleri altındaki bölgeye sıkıştı. Yakında İngiltere, 4,500 asker gönderecek, ama net bir hedef ya da çıkış stratejisi yok.”

NATO’nun Afganistan’daki barış gücüne katılacak askerlere ilişkin tartışmanın Hollanda’da, siyasi kriz yarattığını anımsatan gazete, Barış Gücü tartışmalarının koalisyon hükümetinin dağılmasına neden olmakla kalmayıp, Afganistan’daki askeri varlığın güvenilirliğine de darbe vuracağı uyarısında bulundu.

The Independent ülkedeki gelecek konusunda da karamsar bir tablo çizerek, ”Afganistan’daki güvenlik koşulları giderek kötüleşiyor. Taleban güçlerinin şiddet eylemlerinde artış var ve Taleban’ın sözcüsü, şiddetin süreceğini söylüyor. Afganistan, Irak’la aynı yöne sürüklendiği işaretleri veriyor” yorumunda bulundu.

Gazete Afganistan’ın küresel önemine de şöyle değindi:

”Dünya, Afganistan’a bir kez daha sırtını çeviremez. Irak’taki Saddam Hüseyin rejiminin tersine; Afganistan, batı karşıtı küresel terörizmi destekliyordu. Nato, bu yönetimi deviren Amerika liderliğindeki operasyonu desteklemekte haklıydı. Ancak Batı’nın Afganistan’a verdiği sözleri tutmadı. Bu bir skandaldır. Demokratik seçimlere karşın dev sorunlar çözüm bekliyor. Karzai yönetimi ancak başkenti kontrol edebiliyor. Ülkenin diğer bölgelerinin savaşçı aşiret liderlerinin etkisinde.”

“Batı, Afgan halkına karşı ahlaki bir yükümlülük altında” diyen gazete, “Karzai’nin dünkü uyarılarını da dikkate almalıyız: ‘Eğer Afganistan çökerse, ülke uluslararası terörizm için elverişli bir bölge haline gelebilir.’ Afganistan’ın bir kez daha tükenmesine izin vermemek bizim çıkarımızadır” değerlendirmesinde bulundu.

1122180cookie-checkAfganistan’ı hatırlıyor musunuz?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.