Afganistan’da saldırılar: BBC ve AFP çalışanı gazeteciler dahil en az 25 ölü

Afganistan’ın başkenti Kabil’de Savunma Bakanlığı ve istihbarat servisinin de olduğu Shashdarak bölgesinde 15 dakika arayla düzenlenen iki intihar saldırısında çok sayıda gazeteci de öldü.

IŞİD’in üstlendiği saldırıda hayatını kaybedenler arasında AFP’de çalışan iki gazeteci de bulunuyor.

BBC Afgan Servisi’nde çalışan bir gazeteci de ülkenin doğusundaki Host’ta uğradığı silahlı saldırıda öldürüldü.

BBC Dünya Servisi Müdürü James Angus, saldırıda BBC Afgan Servisi’nde bir buçuk yıldır çalışan Ahmad Shah’ın Host vilayetindeki saldırıda hayatını kaybedenler arasında olduğunu duyurduğu açıklamasında “Ahmad Shah 29 yaşındaydı. Bir buçuk yıldan uzun bir süredir BBC Afgan Servisi’nde çalışıyordu, ekibin sevilen ve saygı gören bir üyesi olarak yetenekli bir gazeteci olduğunu kanıtlamıştı” dedi.

AFP ajansı olayla ilgili attığı tweet’te ikinci saldırının gazetecileri hedef aldığını duyurdu. Başkentteki ilk saldırı motosikletli bir intihar saldırganı tarafından gerçekleştirildi.

BBC Afgan Servisi’nde çalışan gazeteci Ahmad Shah Host’taki saldırıda hayatını kaybetti. İkinci saldırıda, olay yerinde toplananlar hedef alındı. Gazeteci kılığında olay yerine geldiği belirtilen intihar saldırganı, kamera içine yerleştirdiği bombayı patlattı.

Afgan yetkililer saldırılarda aralarında gazetecilerin de bulunduğu en az 25 kişinin hayatını kaybettiğini, 45 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Najib Danish BBC’ye yaptığı açıklamada ölenler arasında 8 gazeteci ve 4 polis olduğunu belirtti. IŞİD, yayın organı olarak kullandığı Amaq haber ajansında saldırıyı üstlendiğini duyuran bir açıklama yaptı.

Önceki hafta yine Kabil’de bir seçmen kayıt bürosuna düzenlenen saldırıda 60’a yakın kişi hayatını kaybetmiş, 119 kişi de yaralanmıştı. Saldırıyı IŞİD üstlenmişti.

BBC araştırmalarına göre, Taliban ve IŞİD’in etkili olduğu ülkenin yaklaşık yüzde 30’u tamamen hükümet kontrolünde.

Taliban da geçen hafta yaptığı açıklamada, ilkbahar saldırılarını başlattığını, özellikle yabancı güçleri hedef alacağını duyurmuştu.

Türkiye’den kınama

Saldırıyla ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan da açıklama geldi.

Saldırıyı üzüntüyle öğrendiklerini ifade eden Bakanlık, “Bu hain terör saldırılarını şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz” dedi. (BBC)

2181330cookie-checkAfganistan’da saldırılar: BBC ve AFP çalışanı gazeteciler dahil en az 25 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.