Afganistan'da sivil ölümleri 2-3 kat arttı

HRW'nin bugün yayımlanan raporunda, bu yaz meydana gelen sivil ölümlerinin artışının altı çizilerek, halkın öfkesinin de buna paralel olarak arttığına işaret edildi.
Devrik Taliban rejimine bağlı militanların da durumun kötüleşmesinde payı olduğu belirtilen raporda, bu durum Taliban militanlarının bombardımanlardan korunmak için köylere saklanıp sivilleri “canlı kalkan” olarak kullanmasıyla açıklandı.

Merkezi New York'ta bulunan HRW'nin raporunda, 22 Ağustos'ta Azizabad'da düzenlenen Amerikan bombardımanında ölen sivillerin sayısı hakkındaki tartışmalara da yer verildi. Afganistan hükümeti, bu sayının, çoğu kadın ve çocuk 90 olduğunu belirtirken, ABD önderliğindeki koalisyon, operasyonda 30-35 militanla 5-7 sivil öldüğünü söylüyor.

HRW ise 2006'da 929 sivilin öldüğünü, bunlardan 230'unun koalisyon operasyonlarında 116'sının da bombardımanlarında rapor edildiğini belirtirken, 2007'de 321'i bombardımanlarda olmak üzere en az bin 633 sivilin öldüğünü belirtiyor. Raporda ayrıca, bu yılın ilk 7 ayında 119'u bombardımanlarda olmak üzere 540 kadar sivilin öldüğüne işaret ediliyor. Bu rakamlara 22 Ağustos'ta ölenlerin dahil olmadığı da bildiriliyor.

1177990cookie-checkAfganistan'da sivil ölümleri 2-3 kat arttı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.