“Afganistan’da sorumluluk almalıyız”

Cumhurbaşkanı Gül, İSEDAK Ekonomi Zirvesi çerçevesinde Çırağan Sarayı’nda gerçekleşen ”Afganistan’ın İSEDAK Katılımcısı Komşularıyla Gayriresmi İstişare Toplantısı”nda, Afganistan’a komşu ülke temsilcileriyle bir araya geldi.

Burada konuşan Gül, ”Değerli kardeşim” diye hitap ettiği Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai’yi yeniden seçilmesi dolayısıyla tebrik etti.

Gül, ”Cumhurbaşkanı Karzai tarihi bir dönemeçte tarihi bir rol üstlenmiştir. Kendisini büyük sınamalar beklemektedir ve Afganistan’ın başarısı hepimizin başarısı olacaktır” diye konuştu.

Toplantının, Karzai’nin değerlendirmelerini almak bakımından da yararlı bir fırsat teşkil ettiğini belirten Gül, toplantının aynı zamanda ev sahipliği yapmayı arzu ettikleri Afganistan’ın komşuları bölgesel zirvesi hazırlıklarına katkıda bulunacağını söyledi.

Gül, toplantıya bugün katılmayan Çin dahil diğer bölge ülkelerinin de zirveye gözlemci olarak katılacaklarını ümit ettiklerini belirtti.

”Uluslararası toplumun gündemi, Afganistan’la yoğun şekilde meşguldür ve yalnızca büyük meblağlar yatırılmamış, aynı zamanda kızlarımız ve erkek çocuklarımız bu ülkeye gönderilmiştir. Bu gayretler takdire layıktır” diye konuşan Gül, kardeş Afganistan’daki mevcudiyetlerini yeniden değerlendirme zamanı geldiğini vurguladı.

Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Bir an için durup ‘Niçin Afganistan’dayız ve stratejimiz nedir?’ diye sorma noktasındayız. Hepimiz istikrarlı müreffeh ve barış içerisinde bir Afganistan görmek istiyoruz. Dolayısıyla bugün gayretlerimizi odaklamamız, Afganistan’ın yarınları bakımından yararlı olacaktır. Biz ve Afganistan’a yardımcı olmak isteyen diğerleri, Afgan kimliğinin veya kültürünü herhangi bir boyutunu değiştirmek için orada değillerdir. Hepimizin bunu bildiğine inanıyorum. Afganistan’da bütün bölgedeki ve dünyadaki terörizm tehdidine son vermek için bulunuyoruz. Oradayız, zira Afganistan’ın teröristler bakımından yeniden bir sığınak haline gelmesine izin verilemez. Acısı olan herkesin terörist olarak nitelendirilemeyeceğini ve bunlardan bazılarının topluma yeniden entegrasyonunun çözüm sürecinin önemli bir parçası olduğunu söylememe izin verin. Afganistan hükümetinin bunu bildiğini ve bundan cesaret aldığının farkındayız.

Afganistan’daki mevcudiyetimizin yanlış takdim edilmesine veya yanlış anlaşılmasına izin veremeyiz. Yalnızca askeri harekatlar düzenlenmesi sonuç sağlamayacaktır. İki nihai hedefimiz olmalı, ilk hedefimiz kalplere ve akıllara hitap eden Afganistan’da barış ve istikrarı sağlamaktır. Kardeşlerimiz ve kız kardeşlerimiz kendilerini parlak bir geleceğin beklediğini bilmelidir. İkinci hedefimiz Afganistan’da güvenliğin sağlanması sorumluluğunu Afganlara emanet etmektir.”

”TERÖR HEPİMİZİ TEHDİT EDİYOR”

Terör, köktencilik, uyuşturucu ve yasa dışı kaçakçılığın herkesi tehdit ettiğini ifade eden Gül, ”Bölgedeki temel aktörler olarak ABD ve diğer batılı güçlerin sorunlarını yalnız başına çözmelerini bekleyemeyiz. Bizim de sorumluluk üstlenmemiz gerekmektedir” dedi.

Bu toplantının da bu hususun bilincinde hareket ettiklerinin kanıtı olduğunu anlatan Gül, ”Afganistan nihayetinde iç barışı sağlayacak, aşırılığı ve terörizmi mağlup edecektir. Bugün bütün gayretlerin Afganlarca üstlenilmesinin hayati önemi haizdir” diye konuştu.

Gül, Karzai’ye ihtiyaç duyduğu her türlü yardımı vermek gerektiğini sözlerine ekledi.

1223650cookie-check“Afganistan’da sorumluluk almalıyız”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.