‘Afganistan’da uyuşturucuyu tartışan yok’

The Times gazetesi yazarlarından Bronwen Maddox, “Afganistan’ın yeniden yapılandırılması için konan hedefler, bugünkü konferansta ilan edilecek. Harcanacak para, eğitilecek polislerin durumu, elektrik ulaştırılan ev sayısı, her şey tamam ama uyuşturucu ticaretiyle mücadele konusunda ayrıntılı bir plandan bahsedilmiyor”  yorumunu yaptı.

“Ülke ekonomisi son dört yıldır uyuşturucu trafiğine dayanıyor; öyle ki haşhaşı Afganistan’dan alıp götürmek, Suudi Arabistan’daki tüm petrolü çekmeye benziyor” diyen yazar şöyle devam etti:

“Hedefler arasında atlanan çok daha önemli bir mesele var ki o da yolsuzluk yapan çok sayıda kişinin olması, üstelik bu kişiler son dört yıllarını parlamentoya ya da bölgesel yönetimlere sızarak geçirdi.”

LONDRA’DA AFGAN KONFERANSI
 
70’e yakın ülke ve uluslararası kuruluşun katkısıyla Londra’da yapılacak iki günlük bağış konferansında uluslararası toplum, Afganistan için seferber olacak. Konferansta beş yıllık bir plan görüşülecek. Konferansın gündeminde, Afganistan’ın gelecek beş yıl boyunca uluslararası toplumla ilişkilerini düzenleyen bir anlaşma ile ülkenin ulusal kalkınma stratejisi bulunuyor.

Toplantıda ayrıca, uyuşturucu üretimi ve ticaretinin önlenmesi ve Afganistan’ın kalkınması için kaynak yaratılması gibi konular ele alınacak. Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün temsil edeceği konferansa Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan ve Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da katılacak.

GÜL KONFERANS’TA

Öte yandan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Afganistan’ın yeniden yapılanma sürecinin başladığını belirterek, bu ülkenin tarihi ve insani olarak en yakınındaki ülkelerden biri olan Türkiye’nin, sürecin içinde yer alacağını bildirdi.

İngiliz hükümeti tarafından düzenlenen Afganistan konferansına katılmak üzere Londra’ya gelen Gül, bir soru üzerine, toplantıda İran konusunun bir gündem maddesi olarak yer almadığını, ancak bu tür toplantılarda her türlü konunun bölgesel ve ikili ilişkiler kapsamında görüşülebileceğini söyledi. Bakan Gül, bir gazetecinin AB konusunda görüşmeler yapıp yapmayacağını sorması üzerine de bu konuda görüşme yapmayacağını söyledi.

Gül, konuyla ilgili olumlu gelişmeler kaydedildiğini söyledi. Dışişleri Bakanı Gül, Türkiye’nin yedi bölüm üzerindeki taramaları tamamladığını, geniş tarama sürecinin de bitirildiğini belirtti. Gül, bu yıl içinde Avusturya’nın dönem başkanlığında müzakerelere başlamayı beklediklerini vurguladı.

1122850cookie-check‘Afganistan’da uyuşturucuyu tartışan yok’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.