Afrika Komisyonu ‘acil yardım’ dedi

Raporda, Afrika’ya yardımların iki, hatta üç katına çıkarılması, ticari engellerinin kaldırılması, kapasite arttırımı politikalarında yeni düzenlemelere gidilmesi ve bölgeye silah satışının kontrol altına alınması konularında 2006 yılına kadar görüşmelere başlanması öneriliyor.


Afrika ve sanayileşmiş ülkelerden bir grup siyasetçi ve ülke politikalarını etkileyebilen güçlü isimlerden oluşan Afrika Komisyonu, yoksulluğun pençesindeki kıtanın sorunlarının üstesinden gelmek için uluslararası alanda harekete geçilmesini hedefledi.


İNGİLTERE’NİN ÖNDERLİĞİ


Tony Blair bugün Londra’da düzenlenen bir basın toplantısında Komisyonun tavsiyelerini açıkladı.


Afrika Komisyonu planının, kıtanın sorunlarına Afrika ülkelerinin öncülüğünde çözümler bulunması üzerine odaklandığını söyleyen Tony Blair, bu girişimin bir ilk adım olduğunu ve uluslararası toplumun Afrika’da değişim sağlamak için bu tavsiyeleri kullanmaması halinde bu çabaların hiçbir anlamı olmayacağını vurguladı.


İngiltere Başbakanı Blair, Afrika Komisyonu’nun iddialı raporunu açıklarken, Afrika kıtasında milyonlarca kişinin çektiği eziyete kayıtsız kalmanın hiçbir mazereti, hiçbir gerekçesi olmadığını söyleyerek uluslararası topluluğa duygusal bir çağrıda bulundu.


BOB GELDOF’UN MESAJI


Afrika’ya yardım kampanyalarının öncülerinden olan rock yıldızı Bob Geldof da “Gerçekleri görün” başlıklı mesajında, “Eğer bu görevi başaramazsak ebediyete kadar utanç içinde kalacağız” dedi.


AMAÇ: BATIYA ENTEGRE


Rapor, Afrika ülkeleriyle zengin Batı arasında bir ortaklık oluşturmayı amaçlarken yolsuzluk ve savaş gibi kalkınmanın önündeki engelleri ortadan kaldırmanın Afrika’nın kendi sorumluluğu olduğunu belirtiyor. 


BORÇ SİLME ÖNERİSİ


Zengin ülkelerin de, Afrika’nın borçlarını silerek, ticaret üzerindeki sınırlamaları kaldırarak, kendi ülkelerindeki çiftçilere sağlanan destekleri azaltarak ve kıtanın kalkınması için gereken 75 milyar dolar yardımın büyük bir bölümünü sağlayarak değişim sürecine katkıda bulunması gerektiğini öneriyor.


AÇIK GAZETE: Afrika’ya yardım ediyoruz diye dünya kamuoyunu kandıran Birleşik Krallık, dillerini unutturduğu Afrika ülkelerini yeni dünya düzenine entegre etme girişimleri başlattı.


Birleşik Krallık için Afrika; Güney Asya, Depremi sonrasında fason üretimi için üretimin kayacağı yeni ucuz emek bölgesidir. Bu bağlamda, ucuz emeğin verimliliğinin sağlanması ve yapılacak yatırımların siyasi istikrarla güvence altına alınması gerekiyor…


Afrika Komisyonu Raporu’nda adına “yardım” denilen her şey, tamamen yeni sömürü düzeni için atılacak düğümlerdir.


Birleşik Krallık, Afrika’ya yardım etmek şöyle dursun, yoksul Afrika’dan beyin göçü sağlamak amacıyla  yeni Göçmenlik Yasası hazırlamıştır.


İLGİLİ KÖŞE YAZISI: İNGİLTERE’DEN Doc. Dr. GÜN GÜNGÖR / Sen ne şekersin!

778920cookie-checkAfrika Komisyonu ‘acil yardım’ dedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.