Afrika’da yardım şovu yapan DSİ, Türkiye’yi Afrika’ya çevirdi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün Afrika ülkelerinden Nijer’e 1 milyon 200 bin Dolar tutarında araç-gereç hibe etmesinin ardından, baraj mağduriyetleriyle gündeme gelen Isparta Yukarı Köprüçay Havzası’ndan tepki geldi.
Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Afrika’da yardım şovları yapan DSİ yetkilileri, Türkiye’deki popülist, akıl ve bilimsellikten uzak su politikalarıyla ülkemiz coğrafyasını adeta Afrika’ya çevirmiştir” ifadelerine yer verildi.
 
DSİ’DEN NİJER’E 1 MİLYON 250 BİN DOLARLIK HİBE
Afrika’da temiz içme suyuna erişim için amacıyla geliştirilen proje kapsamında Nijer’de su kuyuları açan DSİ’nin burada kullandığı makine, araç gereç ve ekipmanlar Bakanlar Kurulu Kararı ile bu ülkeye hibe edildi. 1 milyon 250 bin Dolar değerindeki ekipmanların hibe edilmesiyle ilgili 11 Ekim tarihinde düzenlenen törene, DSİ ve TİKA yetkilileriyle Türkiye’nin Nijer Büyükelçisi Hüseyin Özdemir’in yanı sıra Nijerli yetkililer hazır bulundu.
‘AFRİKA’YA’YARDIM EDEN DSİ, TÜRKİYE’Yİ AFRİKA’YA ÇEVİRDİ’
DSİ’nin Afrika’da temiz suya erişim için yaptığı çalışmaların ve hibe desteğinin insanlık adına sevindirici olduğunu açıklayan Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu, ancak aynı DSİ’nin Afrika’ya yardım ederken Türkiye’yi Afrika’ya çevirdiği görüşünü savunarak şu açıklamada bulundu:
‘BARAJ YÜZÜNDEN KÖYLÜLER AFRİKA’YI ARAR HALE GELDİ’
“Afrika’da yardım şovları yapan DSİ yetkilileri, Türkiye’deki popülist, akıl ve bilimsellikten uzak su politikalarıyla ülkemiz coğrafyasını adeta Afrika’ya çevirmiştir. Isparta’nın Sütçüler ilçesine bağlı Darıbükü köyünde inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesinin kamulaştırma ve inşa sürecinde yaşanan hukuk ihlalleri ve usulsüzlüklerin yarattığı mağduriyetler, yöre insanına Afrika’daki sefaleti ve yokluğu aratır hale getirmiştir.
 
‘DSİ BİR AN ÖNCE BÖLGEDEKİ MAĞDURİYETLERİ GİDERMELİ’
Bölgede inşa edilen baraj projesinde yöre halkının taşınmazlarına hukuksuz biçimde el konulmuş, köylüler adeta yangından mal kaçırır gibi evlerinden çıkartılarak barajda su tutma işlemine başlanmıştır. Temiz ve sağlıklı içme suları ellerinden alınan köylüler göz göre göre sağlıksız koşullarda yaşamaya mahkûm edilmiş, bu sorunları çözmesi gereken başta DSİ yetkileri olmak üzere tüm kamu kurumları halkın değil, baraj şirketinin çıkarını gözetmiştir. Kuruluş amaçlarından biri de kamu yararına çalışmak olan DSİ’nin bir an önce yörede yaşanan mağduriyetleri gidermesini, Afrika halkına gösterdiği duyarlılığın en az yarısının Türk halkına da göstermesini bekliyoruz.”
12 Ek
2020340cookie-checkAfrika’da yardım şovu yapan DSİ, Türkiye’yi Afrika’ya çevirdi!
Önceki haber‘Ağar 5 bin gencin hesabını versin’
Sonraki haber“Musul’u Iraklılar özgürleştirecek”
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.