Ağaçlar en iyi taşta büyüyor!

“Allah’ın taşını paraya çeviriyoruz, memleket kalkınıyor” diyenlerin hiç hesaba katmadıkları bir şey var: Ağaçlar en iyi taşta büyüyor. Karstik yapının oluşturduğu Torosların dağı taşı su depolama özelliğinin yanında ardıç, çam ve sedir gibi ağaç türleri için de en önemli yaşam kaynağı.
 
Ağaçlar en iyi taşta büyüyor!
Ağaçlar en iyi taşta büyüyor!

Vahşi madenciliğin Türkiye’nin orman varlığı ve tarım alanlarına verdiği zararlar konusunda bilimsel çalışmalar yapan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı’nın araştırmasına göre kireçtaşı çatlaklarına kök salan ağaçlar, kökleri toprakta olanlara göre daha iyi gelişiyor.

 
PROF. KANTARCI: ‘KİREÇTAŞINA KÖK SALAN AĞAÇLAR BOYLUDUR’
Taş ve mermer ocaklarının doğaya verdiği zararlara ilişkin hazırladığı raporunda, kireçtaşı anakayasının çatlak sistemiyle bunun ağaçların boylanması ve sağlığına etkilerini ortaya koyan Prof. Dr. Doğan Kantarcı, şu bilgileri veriyor:
agac3“Kireçtaşı anakayası çatlaklı yapıdadır, karstlaşmıştır. Ağaçların kökleri, anakayanın çatlak sisteminde gelişirler. Kökleri sığ toprakta gelişen ve çatlak sistemini bulamamış ağaçlar kısa boylu olurlar. Kuraklıktan kolay etkilenirler. Kökleri derin çatlak sisteminde gelişmiş ağaçlar boyludur. Kuraklıktan kolayca etkilenmezler.”
 

Ağaçlar en iyi taşta büyüyor!

VAHŞİ MADENCİLİK AĞAÇLARIN YAŞAM KAYNAĞINI YOK EDİYOR

Prof. Dr. Kantarcı’nın konuyla ilgili yaptığı bilimsel araştırmalar ağaçların gelişiminde karstik yapının önemiyle ilgili çarpıcı bir gerçeği ortaya koyarken, son yıllarda orman alanlarında Ağaçlar en iyi taşta büyüyor!birbiri ardında açılmasına izin verilen binlerce taş ve mermer ocağı büyük bir ekolojik kıyıma yol açıyor. Özelikle Toroslar ve uzantısı olan dağlarda bulunan nitelikli sedir, ardıç, çam ormanları ve maki topluluklarının bulunduğu alanlarda yürütülen vahşi madencilik faaliyetleri, ağaçların gelişiminde yaşamsal önemde olan kayaçları yok ediyor.
 
Fotoğraflar: Antalya çevresinde mermer ocakları
2009480cookie-checkAğaçlar en iyi taşta büyüyor!
Önceki haberLondra’da Cumartesi Anneleri’yle dayanışma çağrısı
Sonraki haberAltan kardeşlerin gözaltılarına uzatma
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.