Şahbaz Altunizade Buluşmaları’nın konuğu

Girişimcilik Kültürü Geliştirme Derneği’nin organize ettiği, Prof.Dr. Nazif Gürdoğan’ın moderatörlüğünü yaptığı, ”Türkiye işletmelerinin dünyaya açılması: Macaristan örneği konulu”, Altunizade Buluşmaları’nın bu ayki konuğu Türk Macar İşadamları Derneği Başkanı Osman Şahbaz oldu.

Üsküdar’da gerçekleşen toplantı, Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK-DTİK Avrupa Başkan Yardımcısı Osman Şahbaz’ın özgeçmişini MESİAD Başkan Yardımcısı Murat Yücetürk’ün okuması ile başladı.

Oturum Moderatörü Prof.Dr. Nazif Gürdoğan açılış konuşmasında,” Bu ayki konuşmacımız değerli dostum, Fahri Başkonsolos Osman Şahbaz Bey. Macaristan’da 2011 yılında bizleri üç gün misafir etmiş ve TÜMİŞAD’ın organize ettiği Budapeşte’de Türklere ait Marmara Hotel’de geniş katılımlı coşkulu bir konferans vermiştik. Müteşebbislerimize ölçü olması için söylüyorum, yoksullar gibi yaşamak evladır, ancak yoksulluk bir erdem değildir. Veren el olmalı, veren elleri yetiştirmeliyiz. Hz. Peygamber en büyük tüccarlardan biriydi. Hz. Hatice Mekke’nin en büyük tüccarıydı. Peygamber efendimiz dürüst tüccar cennette benimle birlikte olacaktır diyor. Yerken asla yanlız yememeliyiz. Birlikte yemeyi ve paylaşmayı öğrenmeliyiz. Korkuları atıp, ümit ve güven oluşturmalıyız. Yeryüzü müslümana mescid kılınmıştır. Budapeşte’nin taşı toprağı güldür” dedi.

Toplantı Macaristan’ı tanıtan film gösterimi ile başladı. TÜMİŞAD Başkanı Osman Şahbaz konuşmasına Macaristan haritası üzerinde genel bilgiler vererek başladı.

Aynı kökten gelen Atilla’nın torunlarıyız

Konuşmasının devamında Şahbaz, ” Türkiye işletmelerinin dünyaya açılması, Macaristan örneği toplantımızın başlığı. Sizlere Macaristan’daki ticari, ekonomik ve yatırım fırsatlarını anlatarak başlamak istiyorum. Macaristan Orta Avrupa’da küçük fakat mühim ve Türkiye için kadim tarihi derin ortak geçmişimizin olduğu önemli bir müttefiktir. 2004 Yılından bu yana AB üyesi olan Macaristan, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısıdır. Türkiye’de Macaristan’ın Orta Doğu’ya açılan köprüsüdür. Yaklaşık 2.5 milyar dolar dış ticaretimiz bulunuyor. En kısa zamanda siz girişimci ve işadamları ile birlikte 5 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz. En büyük ticari partneri Almanya olan Macaristan, geçtiğimiz yıl 109 milyar dolar ihracat, 101 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Dış ticaret açığı olmayan, bankacılık ve gümrük mevzuatını AB kriterlerine ulaştırmış, %70 dış ticaretini AB ile gerçekleştiren bir ekonomik yapıya sahip. Başta Alman markaları Mercedes, Audi, Opel ve Suzuki gibi otomobillerinin fabrikaları bulunmakadır.

%65’i ekilebilir verimli topraklarda hayvancılık ve 3300’e yakın termal kaynak suyu bulunan alternatif turizm yatırımı, nakliye lojistik depolama yatırımı yapılabilir. Her gün 6 tarifeli uçakla Budapeşte ve İstanbul’a sefer yapılmaktadır. Geleceğimizi gelişen, kültürel alt yapısı bizlere yakın ülkeler ile şekillendireceğiz. Macaristan’da yatırım teşviği verilen üç bölge bulunmaktadır. %50 ila %25 arasında değişen karşılıksız yatırım desteği verilmektedir. Macaristan’ı 10 milyonluk bir ülke olarak görmeyin. 27 AB üyesi 500 milyonluk pazar ve piyasa olarak düşünmeliyiz. Cazip yatırım fırsatlarını ve imkanlarını iyi değerlendirmeliyiz. 2013 Yılında yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi kurularak ortak siyasi bildiriyi imzaladık. Macaristan devleti 150 Türk öğrenciye karşılıksız eğitim bursu vermektedir. Macaristan ve Türkiye Avrupa’da birbirini tamanlayan birçok ortaklığa imza atmış iki ülkedir. Aynı kökten gelen Atilla’nın torunlarıyız. Macarlar 895 yılında Kardeniz’in kuzeyinden Karpatlar’da Macaristan’a yerleşmişler, bizler ise Orta Asya’dan İran üzerinden 1071 yılında Anadolu’ya gelerek vatan yapmışız. Dostluğumuzu ve işbirliğimizi geliştireceğimiz önemli bir partnerimizdir. Türk Macar İşadamaları Derneği olarak girişimci işadamlarımızla Macaristan’a yapacakları her türlü yatırımda tecrübe ve bilgimizi paylaşmaya hazırız” dedi.

Proğram soru ve cevapla geç saatlere kadar sürdü, akabinde Üstad Sezai Karakoç’un 1956 Macaristan Devrimine ithafen yazdığı ”Kan İçinde Güneş” şiiri okunduktan sonra hatıra fotoğrafı çekildi.
Toplantıya AR-EL Üniversitesi Eski Raktörü Prof.Dr. Ömer Asım Saçlı, Maltepe Üniversitesi İİBF Dekanı Prof.Dr. Nazif Gürdoğan, Emin Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Şadan Özkaya, Taraklı Termal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Tunç, Mimar ve Mühendisler Grubu (MMG) önceki Başkanı Avni Çebi, Yepar Ayakkabı Serdar Yeşil, Simgem Mühendislik Sedat Aydın, Tohum Holding Yönetim Kurulu Başkanı A.Hüseyin Akkuş, Bilgi Üniversitesi Ömer Furkan Şahbaz, işadamları, sanayiciler, öğretim görevlileri ve çok sayıda konuk katıldı.

771570cookie-checkŞahbaz Altunizade Buluşmaları’nın konuğu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.