AİHM Arestis Davası’nı hükme bağladı

Mahkeme, Türkiye’nin mülkiyet hakkını ihlal ettiği kararını aldı. Mahkeme, Arestis-Ksenides’in Maraş bölgesindeki taşınmazı nedeniyle Türkiye’ye karşı açtığı davada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mülkiyet hakkı ve özel yaşama ilişkin maddelerinin ihlal edildiğine karar verdi.


Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, tazminat konusunda karar vermeyerek, üç ay içinde Kuzey Kıbrıs’ta uluslararası standartlarda bir iç hukuk yolunun varlığının ve davacının haklarına saygı gösterildiğinin tesbiti durumunda, konunun yerel düzeyde çözülmesine de olanak tanıdı.


Böylece, Ankara’nın beklentileri çerçevesinde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tazmin komisyonunun işlevsel hale gelmesi ve Türkiye’nin milyarlarca avroyu bulabilecek bir tazminat yükünden kurutulmasının da yolu açıldı.


THE GUARDIAN: TÜRKİYE ALEYHİNE


İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden The Guardian, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Kıbrıslı Rum Mira Ksenides-Arestis davasını, “Türkiye Kıbrıs’taki mülkler için büyük ödemelerle karşı karşıya” başlığıyla duyurdu.


Gazetenin yorumu şöyle:


“Uzun süren tartışmalı bir süreç sonunda AİHM, Kuzey Kıbrıs’ın üç ay içinde tazminat konularında etkin bir iç hukuk yolu oluşturulmasını istedi. Kıbrıs’taki mülkiyet sorunu, Birleşmiş Milletler’in barış görüşmeleri, Türkiye’nin AB müzakereleri gibi pekçok diğer girişimle iç içe geçmiş durumda. Mahkeme, aldığı kararın sadece Arestis davasını değil, sürmekte olan diğer bin dört yüz davayı da bağlayacağını ifade etti. Londra’daki Yunanistan Büyükelçiliği’nden bir sözcü, mahkemenin kararını memnunlukla karşıladıklarını belirterek, ‘Türkiye AB’ye girmekte ciddiyse bu konuda gerekli adımları atmalıdır. Bu, işi göz ardı edemezler’ dedi.”
 

685210cookie-checkAİHM Arestis Davası’nı hükme bağladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.