‘AİHM kararı Talat’ın elini güçlendirecek’

AİHM kararının müzakerelere ve Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak başkanlık seçimlerine olası etkileri değerlendiren dergi, BM gözetiminde 18 ay boyunca görüşmeler yapan Kıbrıslı liderlerin iki bölgeli, iki toplumlu bir Kıbrıs’ın nasıl yöneticileği konusunda uzlaşmaya vardıklarını ancak mülkiyet gibi zorlu konuları ertelediklerini belirtti.

Dergideki yorum özetle şöyle:

“İyimser gözlemcilere göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararından sonra bu değişebilir ve barış süreci hızlanabilir. Kıbrıslı Rumlar şimdi, davalarını Strasbourg’a taşımak yerine, önce Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye tarafından kurulan, malı iade etme ya da tazminat ödeme yetkisi bulunan komisyona başvurmak zorunda. Bunun alternatifi Kıbrıslı Rum avukat Ahilleas Dimitriades’in söylediği gibi siyasi çözümü beklemek.”

Bu gelecek ay zorlu bir seçimle karşı karşıya olan, çözüm yanlısı Talat’ın elini güçlendirecek, tam zamanında gelen bir karar. Rakibi, koyu milliyetçi Derviş Eroğlu, Kıbrıslı Türkler sonu gelmez barış müzakerelerine inancını yitirdiği için, anketlerde önde. Eroğlu, Rum lider Hristoftyas tarafından gönülsüz bir müzakereci olarak görülüyor. Bazı diplomatlar görüşmeler koparsa, sonucun daimi bölünmüşlük olabileceğini söylüyor.”

830320cookie-check‘AİHM kararı Talat’ın elini güçlendirecek’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.