AİHM, Kavakçı ve Ilıcak’ı haklı buldu

Türkiye, karar gereği Kavakçı’ya 4 bin, Sılay’a 3 bin ve Ilıcak’a 5 bin avro ödeyecek.


GEREKÇELİ KARAR


Gerekçeli kararda, partinin kapatılmasına yönelik Türk mahkemesinin kararına eleştiri getirilmezken, “başvuruyu yapanlara yönelik müeyyidelerin insan hakları ihlali oluşturduğu” belirtildi. Kararda, “bu müeyyidelerin, ciddi ve izlenen meşru amaca oranla dengeli olmadığı” yorumu yapıldı.


“Türk siyasi sisteminin laik yapısını korumak için, başvuruyu yapanların siyasi haklarına geçici kısıtlamalar getirdiği” not edilen kararda, Türkiye’de demokrasi ilkesinin önemi göz önüne alınarak, başkalarının hakları ve özgürlükleri ile kamu düzeninin korunması amacıyla getirilen kısıtlamaların meşru bir temeli olduğu ifade edildi.


Kararda, bununla birlikte, bu meşru hedef için getirilen müeyyidelerin ağır ve orantısız olduğu yorumu yapıldı.


DAVANIN GEÇMİŞİ


AİHM’nin 3. Dairesi, 2005 yılında yaptığı duruşmada, başvuruyu yapanların ve hükümetin avukatlarının görüşlerini dinlemişti.


Başvuru sahiplerinin avukatları, “müvekkillerinin milletvekilliklerinin düşürülmesiyle, kendilerine oy veren seçmenlere de haksızlık yapıldığı” görüşünü savunmuştu.


Partinin kapatılma kararının hem Türk Anayasasına, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu ileri süren avukatlar, Fazilet Partisi’nin demokrasi karşıtı bir tutumla kapatıldığını savunmuşlardı.


Türk hükümetinin avukatı, Türkiye’de son yıllarda düşünce ve ifade özgürlüğü ile örgütlenme özgürlüğü alanlarında önemli reformlar yapıldığına dikkati çekti ve mahkemenin kararını bu gelişmeler ışığında vermesi temennisinde bulundu.


BAŞVURU MADDELERİ


Kapatılan Fazilet Partisi milletvekilleri, AİHM’ye yaptıkları başvurularda, ”partinin kapatılması kararıyla, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) serbest seçimlerle ilgili 1. protokolü 3. maddesinin ihlal edildiğini” ileri sürdüler.


Sılay ve Ilıcak’ın başvurusunda, “Türkiye’nin, AİHS’nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10., örgütlenme hakkıyla ilgili 11. ve mal ve mülk hakkının korunmasıyla ilgili 1. protokolü 1. maddesinin ihlal edildiği” görüşü dile getirildi.


Merve Kavakçı ise AİHS’nin din ve vicdan özgürlüğüyle ilgili 9. ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerinin de ihlal edildiği ileri sürdü.


Anayasa Mahkemesi, “partinin laiklik ilkesine karşı faaliyetlerin merkezi” olduğunu gerekçe göstererek, 2001 yılında kapatma kararı almıştı.


İLGİLİ SÖYLEŞİ: – Kavakçı: Başörtü, dini bir mesele


 

1040810cookie-checkAİHM, Kavakçı ve Ilıcak’ı haklı buldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.