AİHM: Rusya, Çeçenlere işkence yapıyor

Rus ordusunun 1999-2000 yılları arasındaki saldırı ve bombardımanlarını sorumlu tutan 6 Çeçen, AİHM’de açtığı davayı kazandı.

Kararın Çeçen savaşçılarını Batı’ya terörist olarak göstermeye çalışan Rusya’yı zor durumda bırakacağı sanılıyor.

Yargıçlar Rusya’nın, insanın yaşama hakkını garanti altına alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin bir maddesini ihlal ettiğine karar verdi. Moskova ilk kez uluslararası bir mahkeme tarafından, Çeçenistan’da insan haklarını ciddi şekilde ihlal etmekle suçlandı. Ayrıca Çeçen mağdurların, haklarını yerel mahkemede arama yollarının da tıkandığına karar verildi.

Dava dosyalarının birinde özel mülkiyetin korunmasına ilişkin maddenin, diğer ikisinde ise, işkence, insanlık dışı ve küçük düşürücü muameleyi yasaklayan maddelerin ihlal edildiğine hükmedildi.

Mahkeme Rus hükümetini, davacı 6 Çeçen’e, yaklaşık 108 bin Euro tazminat ödemeye mahkum etti. Ancak Kremlin’in kararı temyiz hakkı bulunuyor.

Mahkemenin önünde ise, Çeçenlerin benzer iddialar ile açtıkları 120 kadar dosya bulunuyor. Bu kararın, Rusya’nın çeçenistan’daki uygulamalarını eleştiren uluslararası örgütleri ve insan hakları savunucularını cesaretlendirmesi bekleniyor.

Ancak Moskova’nın bu seslere kulak asmaya niyeti yok gibi. Özellikle, Amerikan ve İngiliz askerlerinin bulaştığı, Iraklı esirlere yönelik işkence suçlarının ardından, Rusya kendisine yöneltilen suçlamaları, çifte standart ya da önyargı olarak nitelendirme eğiliminde. (BBC)

1099830cookie-checkAİHM: Rusya, Çeçenlere işkence yapıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.