Ahmedinecad yarın geliyor

ABDínin, İran nükleer programına ilişkin yeni bir yaptırım paketi için bastırdığı bir dönemde gerçekleşecek ziyaret sırasında Türkiye’nin İran’ın 6’larla mutabakata varması için yeni bir çaba göstermesi bekleniyor.

Bu arada, Washington’un ziyaret konusunda “memnun” olmadığı belirtilmekle birlikte diplomatik kaynaklar, Bush yönetiminden “resmen” Ankara’ya “bu ziyaret olmasa iyi olur” yönündeki bir telkinin gelmediğini ifade ediyorlar. Tahran Belediye Başkanı iken 2005 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini yüzde 62 gibi büyük bir halk desteğiyle devlet başkanı olarak seçilen Ahmedinejad’ın Türkiye ziyareti, bir “çalışma” ziyareti formatı ile gerçekleşecek.

KRİTİK BİR DÖNEM

Ahmedinecad’ın, “resmi” ziyaret arzusuna karşın “Anıtkabir”de saygı duruşunda bulunmaya yanaşmaması nedeniyle İstanbul ile sınırlı bir “çalışma” ziyareti yapılması konusunda mutabık kalındı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuğu olarak Türkiye’ye gelecek olan Ahmedinecad, İstanbul’da Gül’ün yanı sıra, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşecek. Cuma günü İstanbul’dan ayrılacak Ahmedinecad’ın cuma namazını da İstanbul’da kılacağı belirtiliyor.

PJAK GÖRÜŞÜLECEK

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in davet etmeyi kabul etmediği ve son dönemde çeşitli kez gündeme gelip bir türlü gerçekleşmediği belirtilen Ahmedinecad’ın, Türkiye ziyareti, İran nükleer programına ilişkin sürecin “kritik” bir aşamaya girdiği bir döneme rastlanacak. Türkiye ile İran arasındaki görüşmelerde iki ülkenin, PKK ve bunun yan kuruluşu olarak bilinen PJAK’a karşı sürdürdüğü mücadele ve bu konuda yapılan işbirliği de önemli bir madde olacak.

1176430cookie-checkAhmedinecad yarın geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.