Ahmedinejad: ABD belgesi sahte

Ahmedinejad iddialara konu olan belgeyi görmek bile istemediğini söyledi. Ahmedinejad bu açıklamaları Amerikan ABC televizyonuna verdiği mülakatta yaptı.

Bu açıklama, Ahmedinejad’ın İngiliz Times gazetesinde geçen hafta “İran’a ait gizli evrak” olarak yayımlanan belgeler konusunda kamuoyu önündeki ilk yorumuydu.

İran Cumhurbaşkanı İran’ın nükleer programı konusundaki bazı açıklamaların “sürekli tekrar eden ve tadı kaçan bir şaka” haline geldiğini belirtti.

Tahran yönetimi, nükleer programının bütünüyle barışçı amaçlar taşıdığını savunuyor.

Yaptırımlara meydan okudu

Ahmedinejad, yaptırımların sıkılaştırılması çağrılarına da tepki gösterdi.

“Biz cepheleşmeden yana değiliz ama itip kakılmaya da razı olmayız.” diyen Ahmedinejad, yaptırımların sıkılaştırılması uyarılarına meydan okudu.

“Bizimle adil koşullarda görüşmek istiyorsanız ne ala, yaptırım uygulayacağız diyorsanız, o zaman buyrun.” dedi.

İran, BM’nin uranyum zenginleştirme faaliyetlerini durdurması talebine uymadığı için bazı yetkililerin seyahatini ve bazı malların ticaretini engelleyen yaptırımlar altında.

Ahmedinejad, Batı’yla nükleer yakıt takası konusunda anlaşmaya varılamamasından da getirilen mühletleri ve baskıyı sorumlu tuttu.

Batılı diplomatlarca Tahran yönetimine sunulan planda düşük düzeyde, yani yaklaşık yüzde 3,5 oranında zenginleştirilmiş uranyumun İran’dan Rusya ve Fransa’ya gönderilmesi ve yakıt olarak kullanılmak için zenginleştirilmiş şekilde geri alınması öngörülüyordu.

Tahran’ın iki ay önce “ilke olarak” kabul ettiği plan üzerindeki görüşmeler daha sonra koptu.

İran ise ancak kendi sınırları içinde ve eş zamanlı bir takasla yakıt alımını içeren bir anlaşmaya onay vereceğini kaydediyor.

Ahmedinejad geçtiğimiz haftalarda İran’ın 10 yeni nükleer tesis kuracağını duyurmuş, bunun ardından uranyumu daha da yüksek düzeyde zenginleştireceklerini ilan etmişti. (BBC)

1227590cookie-checkAhmedinejad: ABD belgesi sahte

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.