AİHM’nin Öcalan kararı haftaya

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), “terör örgütü” PKK’nın lideri Abdullah Öcalan’ın “cezasının indirilmesi” başvurusu ile ilgili önümüzdeki günlerde karar verme beklentisi Ankara’yı tedirgin etti. AİHM, ETA üyesi İnes del Rio için terör mahkumlarının ceza indiriminden yararlanmasına karar vermişti. Öcalan için de aynı yönde karar çıkarsa, Türkiye, infaza ilişkin yeni bir düzenleme yapmak durumunda kalabilecek.

KRİTİK KARAR

Sabah’tan Zübeyde Yalçın’ın haberine göre; 10 yıldır AİHM gündeminde bulunan Öcalan’ın infaz süresine ilişkin davanın kısa sürede sonuçlandırıp, kararın açıklanabileceği belirtiliyor. AİHM, daha öncekilere benzer bir kararı Öcalan için de verirse, Türkiye buna paralel olarak bir değişiklik yapmak durumunda kalacak.

Terör suçundan mahkum olanların cezalarından indirime gidilmesi gündeme gelebilecek. Ancak bu indirimin Öcalan’ın cezaevinden çıkmasının yolunu açmayacağı belirtiliyor.

AİHM, daha önce değerlendirdiği başvurular sonunda iki örnek karar vermişti. ETA üyesi İnes del Rio’nun başvurusu haklı bulunmuş ve “terör zanlısı mahkumların birden fazla cinayet işlemesi halinde de ceza indiriminden yararlanabileceğine” karar vermişti. Rio’nun “serbest bırakılması” kararlaştırılmıştı. İngiltere’yi ise “bazı suçlardan müebbet alanların ölene kadar cezaevinde kalacaklarına ilişkin kanun” nedeniyle mahkûm eden AİHM, “en vahim suç işleyeni bile ölene kadar cezaevinde bırakmanın yani hiçbir zaman serbest bırakılma ihtimalinin olmamasının cezalandırma ilkelerine aykırı bulduğununu” belirtmişti.

AİHM’nin infazla ilgili bu iki kararı Öcalan’ın infaz süresi ile ilgili davasını yeniden gündeme getirdi. Bu iki karara paralel olarak, Öcalan’ın talebi doğrultusunda, infaz süresiyle ilgili yeni hesaplama yapılması kararı çıkabilir, böylece süreç yeniden başlayabilir. Öcalan’ın cezası ile ilgili yapılacak bu hesaplamadan cezaevinde bulunan tüm terör suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar yararlanacak.

İDAM KALDIRILMIŞTI

Öcalan’ın 1999’daki yargılamadan sonra aldığı idam cezası, 2002’de kaldırılıp ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilmişti. Terör suçundan bu cezayı alanların ölene kadar cezaevinde kalacağı hükme bağlanmıştı. İnfazın eski yasaya göre hesaplanmasını isteyen Öcalan’ın avukatları AİHM’ye başvurmuştu.

1404180cookie-checkAİHM’nin Öcalan kararı haftaya

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.