Ahıska Türkleri Türkiye’ye geldi

Ahıska Türkleri için düzenlenen karşılama töreninde Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve diğer yetkililer hazır bulundu.

Bugün 2 uçakla 90 aile ve 329 Ahıska Türkü’nün Türkiye’ye indiğine işaret eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Ahıskalı Türklerin Erzincan’ın Üzümlü Bucağındaki TOKİ konutlarında iskan edileceğini söyledi.

Havalimanın apron kısmında Ahıskalı aileleri karşılayan Akdoğan, uçaktan inenlerle kucaklaştı.

Ahıska Türklerinden Sabir Süleymanoğlu, dedelerinin “öz vatanlarına” dönme hayalini gerçekleştirdiklerini vurguladı ve çok mutlu olduklarını ifade etti.

Süleymanoğlu, şunları söyledi: “Orada çok sıkıntılar yaşadık. Savaştan çıktık, sonra işsizlik sıkıntısı yaşadık. Sonra ne ‘yapacağız, bizim sonumuz ne olacak’ bilmiyorduk. Türkiye sağolsun bize sahip çıktı. Çok şükür ki Türkiye bize sahip çıktı. ‘Ne mutlu Türküm’ diyerek yola çıktık ve geldik. Hayatımızın devamını burada yaşayacağız. İnşallah bütün Ahıska Türkleri buraya dönerler.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteği

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Mart 2015’teki Ukrayna seyahatinde Ahıska Türkleri’yle bir görüşme gerçekleştirmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla 677 ailenin iskânlı göçmen olarak kabul edilmesi kararı yürürlüğe girdi.

677 Ahıska Türkü ailenin iskânları konusunda yapılacak işlemler Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Sekretaryasında yürütülüyor.

677 ailenin 605’i Erzincan Üzümlü’ye, 72’si ise Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleştirilecek.

Ayrıca muhtelif tarihlerde Türkiye’ye giriş yapan ve Bursa’da geçici olarak ikamet eden 116 kişilik Ahıska Türkü 29 ailenin Erzincan’a yerleşmesi ve ulaştırılması çalışmaları da sürüyor.

BBC TÜRKÇE

1473500cookie-checkAhıska Türkleri Türkiye’ye geldi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.