AIDS ‘alarm’ını duyan yok!

Zewdie, bugüne kadar tüm dünyada 60 milyondan fazla insanın AIDS hastalığına yakalandığını ve bunlardan 20 milyonunun hayatını kaybettiğini söyledi.


BM Nüfus ve Kalkınma Komisyonu’nun beş gün sürecek oturumunun ikinci gününe konuşmacı olarak katılan Zewdie, uluslararası toplumun bugün geçmişe göre AIDS’le mücadele konusunda daha fazla siyasi taahhütte bulunduğunu, bu amaçla daha fazla miktarda fon oluşturduğunu ve bunun önemli bir fırsat olduğunu ifade etti.


Milyonlarca AIDS hastasının tedavisi ve AIDS’le mücadele için uluslararası işbirliği ve dayanışmanın önemine dikkati çeken Zewdie, bu konuda en masraflı durumun “harekete geçmemek” olduğunu kaydetti.


AIDS konusunda bazı rakamlar da veren Zewdie, bugüne kadar tüm dünyada 60 milyondan fazla insanın AIDS hastalığına yakalandığını ve bunlardan 20 milyonunun hayatını kaybettiğini ifade etti. AIDS salgının büyümeye devam ettiğini belirten Zewdie, AIDS’in 2004 yılında daha önceki yıllara göre en fazla artışı gösterdiğini söyledi.


Sadece Afrika’da 12.3 milyon olmak üzere toplam 15 milyondan fazla çocuğun AIDS yüzünden yetim kaldığına dikkati çeken Zewdie, söz konusu hastalığın Afrika ülkelerinde BM Binyıl Kalkınma Hedeflerine ulaşmanın önündeki en önemli engeli teşkil ettiğini, yoksulluğu artırdığını, yaşam sürelerini kısalttığını ve insanları en verimli oldukları dönemde vurduğunu kaydetti.


Zewdie, AIDS’in bazı ülkelerde son 40 yılda kat edilen gelişmeleri silip süpürdüğünü de ifade etti.


AIDS konusunda uluslararası kamuoyunun nispeten bilinçlendiğini kaydeden Zewdie, 1996 yılında AIDS’le mücadele fonu için sadece 300 milyon toplanırken, bu rakamın 2004 yılında 6 milyar dolara ulaştığını belirtti. Zewdie, buna rağmen bu rakamın da AIDS’le mücadele için gereken miktarın ancak yarısını oluşturduğunu belirtti.


AÇIK GAZETE: BM, AIDS ile mücadele için 6 milyar dolar istiyor.  ABD yalnızca Irak işgaline 400 milyar dolar ayırmıştı…

721300cookie-checkAIDS ‘alarm’ını duyan yok!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.