AIDS’e karşı ücretsiz şırınga ve kondom

Sağlık Bakanı Chua Soi Lek, böyle bir yasa teklifiyle ülkede çok hararetli bir tartışma ve muhalefet başlayacağını biliyor ve kendisini adeta bir mayın tarlasına girmiş olarak kabul ediyor.

Malezya’da “dada” denilen lokal bağımlılık yapıcı madde kullanımı hayli yaygın ve maddenin intravenöz kullanımı nedeniyle AİDS yıldan yıla artış göstermeye devam ediyor. Bu nedenle, AİDS’ le mücadelede klasik yöntem olarak bilinen ücretsiz kondom dağıtımına ilaveten, HIV taşıyıcısı  madde bağımlılarına şırınga dağıtılması düşüncesi ülkede uzun süredir fikir teatisi halinde ele alınıyordu. Ancak böyle bir uygulama batı ülkelerinde bile hayli muhalefet görüyorken, Malezya’da daha iyimser olmak için bir neden yoktu. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından, hastalığa karşı alınabilecek en pragmetik ve acil yöntem olarak ilan edilir edilmez başta din adamları olmak üzere çeşitli politikacılar seslerini yükseltmeye başladılar. Ülke şu an tasarıya destek verenler ve karşı olanlar olmak üzere iki kampa bölündü.

HIV/AİDS uzmanı ve AİDS Konseyi Başkan yardımcısı Dr.Adeeba, tasarıyı son derece cesurca alınmış pozitif bir hamle olarak değerlendirdi. Adeeba, bu metodun gelişmiş ve gelişmekte olan diğer ülkelerde oldukça olumlu sonuçlar getirdiğini söyledi. Ayrıca dinsel yönden uygun görülmemesinin, insanları seks yapmaktan uzak tutmaya yaramayacağını ve gerçekçi olunması gerektiğini vurguladı.

Bir kadın derneği direktörü Ivy Josiah, ücretisiz şırınga ve kondom dağıtımının HIV nin yayılmasını azaltacağın görüşüne destek verdi. Ayrıca, şırınga yardımı ile madde kullanımının teşvik edileceği eleştirilerine karşı kısaca, madde kullanımının şırınga yüzünden değil, maddenin bizzat kolaylıkla ortada bulunmasından kaynaklandığını söyledi.

Teklife destek verenlerden HIV/AİDS mücdadelesinde gönüllü üye Hissam Hüseyin, din adamları ve muhafazakarların kondoma karşı oluşlarını anlayabildiğini, bu konularda derin hasssasiyeti olanların kondom kullanmaya zaten zorlanamayacağını açıkladı.

DİN ADAMLARI KARŞI

Malezya’nın dinsel teşekkülü hayli kozmopolit. Ülkede başlıca müslümanlar olmak üzere Hindular, Budistler ve az da olsa Hristiyanlar yaşıyor. AİDS’e karşı sunulan bu yeni tasarıya karşı bütün dinler görünüşte aynı paydada buluşuyorlar. Çeşitli dinlerin temsilcileri HIV pozitif olan madde bağımlılarına kondom ve şırınga dağıtılmasının kabul edilemez bir hata olduğu görüşündeler.

Perak müftüsü Seri Harassani Zakariya, taşıyıcılara kondom ve şırındga dağıtımının hem gayri meşru seksi hem de madde kulllanımını kontrolden çıkaracağını ileri sürdü. Ayrıca Perak müftüsünün hayli köktenci bir önerisi var ve bir süredir bunu ısrarla savunuyor:Taşıyıcıları karantinaya alarak masum insanları onlardan korumak.

Kuala Lumpur Katolik Başpiskopos’u Murphy Pakiam dinen bu uygulamanın kabul edilemez olduğunu ve çözümün eğitimden geçeceğini savundu.

Hindu din temsilcisi Vaithilingam, sadece hasta evli erkeklerin eşlerini kormak için kondom kullanmasını, ama ücretsiz dağıtılmasının yanlış olduğunu söyledi.

Malezya’da çeşitli dinlerin danışmanlık Konseyi başkanı Singh Harcharan ise bu tasarıya şiddetle karşı çıkarak, insanları eğitip zararlı hareketlere karşı caydırıcı olmak yerine, bu yeni girişimin hükümet eliyle taşıyıcılara “gidin seks yapın, madde kullanın” demektan farklı olmadığını iddia etti. 

Ülkede dinsel muhalefet adeta tek vücut olsada, AİDS’in sayısal gerçekleri Sağlık Bakanlığının bu son tasarısının en aktif çözüm olacağını destekliyor. Şu an resmi olarak 61.bin küsur HIV pozitif kişi var ve bunların yüzde 75 i damardan madde kullanıyorlar. Her gün  20 adet yeni vaka ortaya çıkıyor. Ayrıca tespit edilmiş her vaka, tespit edilememiş iki veya üç pozitif vakaya tekabül ediyor.

İlaç Bağımlıları Rehabilitasyon merkezlerinden alınan araştırma sonuçları, binlerce bağımlının yüzde 77 sinin, günde üç kez kendilerine şırınga uyguladıklarını ve aynı iğneyi ortalama beş kişiyle paylaştıklarını açığa çıkardı.Bu kişilerin yüzde 80 i seksüel yönden aktif ancak sadece yüzde 18 i kondom kullanıyor.

Araştırma verileri bütünüyle yeni uygulamanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

Sağlık bakanı Chua Soi Lek, bu gerçekleri halka duyurarak, ahlaki ve dinsel yönden bakanlık olarak nötr olduklarını ve  tasarının soğukkanlılıkla uygulamasından başka çözüm göremediklerini söyledi.

Diğer yandan AİDS le mücadele kapsamında ülkenin üç eyaletinde evlilik öncesi zorunlu test uygulaması başlamıştı. Bu uygulama sadece müslümanlara uygulanıyor ve pozitif kişiler  hastalıkla ilgili aydınlatılarak tercih kendi iradelerine bırakılıyor.

FOTOĞRAF: Tasarıya muhalif olan din adamları sırasıyla Harrussani, Harcharan, Pakiam ile destek verenler Adeeba ve Josiah

1107900cookie-checkAIDS’e karşı ücretsiz şırınga ve kondom

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.