AÇIK GAZETE’DEN… Buraya bir kuş konmuş

Çocuklara avucunu açıp “Buraya bir kuş konmuş”la başlayan tekerlemeyi bilirsiniz. Cüce parmaktan başlanır sayılmaya, “Bu görmüş, bu tutmuş, bu pişirmiş, bu yemiş ve bu da ‘hani bana hani bana’ demiş” diye sürer… Parmaklardan birisi kuşa özgürlüğünü verelim, bırakalım demez… Her biri suça katılır. Baş parmak suça fiili olarak katılmasa da ‘hani bana’ ile aynı yolun yolcusu olduğunu anlatır.

Geçen hafta NTV iyi bir gazetecilk örneği ile Sayın Süleyman Demirel ile “derin” bir sohbet yaptı… Basın Odası programında Murat Birsel ile gazeteci Yavuz Donat’ın sorularını yanıtlayan Demirel, “Ufak bir zorlukla karşılaşınca sivil devlet devreden çıkıyor, derin devlet devreye giriyor” diyor ve ekliyor:

“Devletin tekliği esastır, iki devlet olmaz. Bizim ülkemizde iki devlet var. Bir derin devlet var, bir devlet var. Asıl olması gereken devlet yedek, yedek olması gereken devlet asıldır…”

Derin devlet denilen şeyin devletin kurum ve kuruluşlarının köşe başlarındaki etten ve kemikten oluşan insanlar olduğunu tahmin ediyoruz. Ve bu derin devletin halkın iradesini hiçe saydığı ve kendi başına buyruk eylemler yaparak halk suçu işlediğini biliyoruz. Zaten var olan yerçekiminin keşfedilişi gibi Sayın Demirel bir tarih sonrasında derin devletin varlığını açıklıyor…

“Adam ne yapsın derin devlete karşı güçsüz olabilir ama” diye aklınıza bir soru gelebilir tabii. Sayın Demirel’e siyasete girmeyi düşündüğü sorulduğunda da “Siyasete girme niyetinde olsam bu başka türlü olur. Ortalığı silkelerim” diye yanıtlıyor. Ortalığı silkeleme gücünü kendinde görüyor. Satır altı okunduğunda demek ki derin devlet ile alıp veremediği yok eski siyasetçinin. Derin devleti silkeleme işini bize bırakıyor…

Biz de Sayın Demirel’e bakarak parmak hesabı yapıyoruz işte. Bu görmüş, bu tutmuş… Siz hangi parmaksınız? Sanırım siz kuşu “tutmuş” olmalısınız? Ama 12 Eylül sonrasında devletin cumhurbaşkanlığı gibi devletin en üst makamındaydınız. O zaman ” bu da yemiş” parmağı siz olmalısınız…

***

Demirel ile ‘derin’ sohbet hemen bitmiyor. Bu arada Demirel derin devletle ilgili görüşlerini anlatırken gazeteci Yavuz Donat, Kenan Evren’le ilgili bir anekdotu anlatıyor. 

Donat, Evren’e Demirel’in derin devletle ilgili söylediklerini aktardığını, Evren’in de “Sayın Demirel doğru söylüyor. Derin devlet biziz. Devlet zaafa uğradığına el koyarız. 1980’de Demirel’in suçu yoktu. Daha yeni gelmişti, ne yapalım onun dönemine rastlamıştı” dediğini aktarıyor.

Evren iyi bir halt etmiş gibi “derin devlet biziz” diyor. Zaten, “Demirel’in suçu yoktu” derken ortada bir suç olduğunu da itiraf etmiş.

Cunta lideri parmaklardan “Bu da kesmiş” olanı olsa gerek… Evet bu kuşu siz kestiniz Mr Evren. En suçlu parmak sizsiniz… Zaten parmaklar sayılırken kesme eylemi yok. Bu eylem derinden yapılmış olmalı…

***

DSP’nin eski Genel Başkanı ve eski Başbakan Bülent Ecevit de, Şemdinli’deki olayları değerlendirirken, ”Güneydoğu’daki olaylar maalesef çok ciddi boyutlara vardığını, bu olayları devletin de izleyemediğinin görüldüğünü” söylemiş.

Ecevit, “Türkiye’de bir derin devlet olayı var. Yıllardan beri oluşan ama bugünkü hükümet döneminde artık ertelenemez hâle gelen bir olay. Bunun üzerinde mutlaka durmak gerekir. Ama bugünkü hükümet döneminde bu ne kadar olur, olabilir, bunu bilemiyorum” diye de eklemiş…

Sayın Ecevit, siz ne yaptınız derin devlete karşı diye sormazlar mı şimdi? Siz hangi parmaksınız? Siz de derin devleti “bu da içine sindirmiş” parmağı olmalısınız. Ama böyle bir parmak yok. Siz de “Bu da pişirmiş” ya da “Bu da yemiş” parmağı olmalısınız… Söyleyin hangisisiniz? Yoksa ikisi mi?

***

Derin muhabbet İngiltere’de olsa yer yerinden oynardı. Türkiye’de herkesin üstüne ölü toprağı örtülmüş gibi. Özellikle ses çıkarması beklenirken susan sendika, sivil toplum kuruluşları, partiler hatta öğrenci dernekleri… Sizi gidi “hani bana”cı başparmaklar sizi… Çiğnediğiniz topraklar demokrasinin ilk kurulduğu topraklardı. Haybeye toprak çiğnemişsiniz.

Yazıklar olsun! 

1082450cookie-checkAÇIK GAZETE’DEN… Buraya bir kuş konmuş
Önceki haberİNGİLTERE’DEN… Dileğim…
Sonraki haberKüresel ısınma ciddi bir tehlike mi? (I)
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.