AÇIK GAZETE’DEN… Gazeteci Robert Fisk

Robert Fisk, The Independent’in Ortadoğu muhabiri. Bir kaç kez Ortadoğu’da ölümle burun buruna gelmiş, tarih bilgisi derin, deneyimli bir gazeteci…

Fisk’in yazdıkları ülkesi İngiltere’nin işine gelmese de hukuk devletinin sağladığı demokratik ortamda hiç bir şiddeti övmeden, şiddete başvurmadan yazılarını yazıyor… Kimse de ona “vatan haini” diyemiyor…

Fisk’in bir özelliği de çağdaş bir gazeteci olması. Öyle röportaj ya da demeç alarak yan gelip yatanlardan değil. Yaptığı araştırmaları tarih bilgisiyle özümseyip öngörülerde bulunuyor… Doğru yanlış ama düşüncesini salçalamadan, uzatmadan, Ezop dili kullanmadan direk söyleyen bir gazeteci…

Açık Gazete olarak Fisk’in pek çok haberini çevirerek okurlarımıza aktardık. Fisk’in görüşlerini aşağıda da aktarıyoruz ve “Eğer Fisk bir Türk gazeteci olsa ve kendi ülkesi hakkında sert eleştiriler kaleme alsaydı ne olurdu?” sorusunun yanıtını da size bırakıyoruz…

İRAN’A BAKIŞI

Geçen aylarda İran’ın eline düşen Irak’taki İngiliz askerleri için İngiltere ve özellikle ABD’deki İran’a karşı “vuralım kıralım, bizimkileri kurtaralım” edebiyatının tersine empati yaparak İran’ın mantığını çözmeye çalıştı. Fisk yazısında, İkinci Dünya Savaşı yıllarında İran’ın işgal edildiğini, dönemin şahının tahttan indirildiğini, demokratik şekilde seçilmiş başbakan Muhammed Musaddık’ın da CIA ve İngiliz istihbaratından kişilerin planlarıyla devrildiğini, İranlıları işkenceye gönderen ‘şahların şahı”nın İngiltere’nin ‘polisi’ sayıldığını ve bunların İranlıların belleğine işlemiş aşağılanmalar olduğunu anımsattı…

İSRAİL’E BAKIŞI

İngiltere’nin ve haliyle ABD’nin kadim dostu İsrail’e karşı ise hep çok sert eleştirilerde bulundu. İsrail Lübnan’da uranyumlu bomba kullanararak savaş suçu işlediğini öne sürdü… (O dönemde Bilim adamları Lübnan’daki Khiam ve At-Tiri’de oluşan bomba kraterlerinden aldığı toprak örneklerinde yüksek radyoaktivite saptamıştı) İsrail’in aslında ABD ve İngiltere adına savaştığını kaleme alarak asıl suçlular arasında kendi ülkesini de adres olarak gösterdi…

IRAK’A BAKIŞI

Irak’ın kendi ülkesi İngiltere ve ABD tarafından işgalini aslında demokrasi değil petrol için emperyalist bir amaç taşıdığını açık bir dille söyledi. Ülkesinin sürekli mazlum ülkeleri “böl yönet” politikasıyla sömürdüğünü yazdı. “Bush’un son Irak kumarı…” başlıklı yazısında Başkomutan George Bush, Irak mezarlığına 20 bin asker daha gönderdiğini vurgulayarak, “Aptalca akın devam edecek. Her çaresiz adam kumar oynamaya devam eder, tercihen de başkalarının hayatıyla. Bush da Blair de, savaşı sadece televizyondan ve Hollywood filmlerinden gördüler. Hayal dünyasında olmaları buradan kaynaklanıyor” yorumunu yaptı.

TÜRKİYE’YE BAKIŞI

Eşi Ermeni olduğu için Türkiye’ye karşı önyargılı yaklaştığı öne sürülen yazar, Ermeni iddialarına ilişkin Londra’daki Türklerin organize ettiği pek çok toplantıya katılmayı da kabul etmedi.

Türkiye’yi İngiltere gibi bir imparatorluk geleneğinden gelen bir ülke olarak görmesine karşın hala Kopenhag Kriterlerine takılıp kalmasına şaşırdığını her fırsatta yazdı.

Türkiye’nin kendi kimliği ile uğraşmaktan ve iç politikası ile cebelleşmekten Ortadoğu da etkili bir politika yürütme fırsatını elde edemediğini söyledi…

Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddialarına karşı tartışmaya hazır olduğunu belirtmesine karşın “Soykırım vardır” diyenleri 301’den vatan haini olarak yargılamasını hep yadırgadı.

Fisk, ‘Uygarlık İçin Büyük Savaş’ adlı son kitabının ‘Ermeni Soykırımı’na ilişkin bölümünün, Türkiye’de piyasaya çıkartacak yayıncıları kaygılandırdığını söyledi. Fisk, kitabı hakkında dava açılması durumunda mahkemede ifade vermeye hazır olduğunu da sözlerine ekledi…

Fisk Mayıs 2006’da köşesinde, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Akın Alptuna’nın kendisine yolladığı Ermeni soykırımıyla ilgili mektubu eleştirerek ‘Saçma konuşuyorsunuz Sayın Büyükelçi’ başlığını attı. Alptuna’nın kendisine Ermeni soykırımına ilişkin bazı yanlış anlamalara sahip olduğunu önesürdü.
 
ÖNGÖRÜLERİ:

– Türkiye AB tam üyeliğinden önce Irak’a girecek.
– Türkiye AB’nin de yardımıyla Ermeni Soykırım iddialarını tanıyacak…
– ABD Irak’tan çekilecek. Kürtler’e desteğini de çekecek.
– ABD VE İngiltere İran’a saldırmayacak…

Robert Fisk’in görüşlerine katılalım katılmayalım, Türkiye’de ‘Uygarlık İçin Büyük Savaş’ başlıklı kitabı yayınlanacak. Bazı işgüzarların suç duyurusu ile de bu gazetecinin kitabını yargılanmak zorunda kalacak ve uluslararası alanda Türkiye yine kendi ayağına kurşun sıkacak… Bir küçük öngörüde benden…

1082700cookie-checkAÇIK GAZETE’DEN… Gazeteci Robert Fisk
Önceki haberIrak çakalından duygusal savunma
Sonraki haberDünya sinemasının kalbi Cannes’da
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.