AÇIK GAZETE’DEN… Ses verin!

1998’di… 12 Eylül karanlığında, uğruna savrulduğum memlekete geri dönmüştüm. Kocaman bir gazetede çalışıyordum içinde ‘kocaman sessizlik’ olan… Adam kayırma, rüşvet, hediye safari gezileri, yalakalık, manipule haber, tetikçi yazarlar, sansür, vergi kaçakcılığı, karapara, borsada küçük yatırımcıyı silkeleme velhasılı herşeye tanık olmuştum kısa zamanda. Hiç birinden ürkmedim, o kocaman sessizlikten ürktüğüm kadar…

Sonrasında krize tanık olundu… Türkiye’nin en iyi gazetecileri kriz bahanesiyle öncelikle kovuldular… Hiç görmemişti gözlerim o güne kadar, çoluk çocuk açlıkla tanışan, mum ışığında kitabını okuyan, cenazeye iş aramak için katılan gazetecileri…

İşte o kahrolası kocaman duyarsız ve umarsız sessizlikti o günlerdeki gazetecilerin omzunu çökerten…

***

Irak’ta ABD ve işgalci güçler akbaba gibi geldi oturdu. ABD’li sivil toplum örgütlerinin öldürülen sivilin 100 bini geçtiği öngörüsünü Açık Gazete’de aktarmıştık. İşgalciler yanıbaşımızdaki 1001 gece masallarının ülkesinde öldürüyor, işkenceye çekiyor, tecavüz ediyor…

ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, yaralandığı açıklanan Irak El Kaide örgütünün lideri Ebu Musab El Zerkavi’ye tıbbi destek vermemeleri için Irak’a komşu ülkeleri uyarıyor… ABD’nin Ankara Büyükelçisi Eric Edelman, ‘Mallarımızı boykot edenlerle, ABD aleyhtarlarının başları ezilmeli’ diye patavatsızca konuşuyor…

ABD Kongresi BM’de Nükleer Silansızlanma toplantısı yapılırken nükleer sığınakları delebilen silaha onay veriyor. Türkiye’de 90 nükleer başlıklı füze duymamazlıktan gelinirken İran’a ‘nükleer’ kelimesini yasaklanmaya çalışılıyor…

Kocaman ve aşağılık o sessizlik var ya, işte o sessizlik yine sessizce ve sinsice izliyor olup biteni.

***

Biz Açık Gazete olarak ortağı olmamaya çalışıyoruz o kocaman sessizliğin. Sesimizi sesinize ulayıp, sesini çıkanlarla birleştirmek istiyoruz. Tek istediğimiz: Ses verin!

1082300cookie-checkAÇIK GAZETE’DEN… Ses verin!
Önceki haberİNGİLTERE’DEN… Hayır’cıların hayrı
Sonraki haberAB Anayasası’nın referandumu üzerine
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.