AÇIK GAZETE’DEN Soyadlardaki ‘oğlu’ ulağı kalkmalı

Soyadlardaki “oğlu” ulağı Türkçe’ye yakışmıyor…

Eurovision Türkiye finallerini izlerken İngilizceye öykünme çabaları üzücüydü. Oysa Türkçe dünya dillerinden o kadar farklı ve özel ki, kıymetini bilmeyenleri uluslararası bir etkinliğe kültür temsilcisi seçmek de garip bir cahillik…

Türkçe, dünyada cinsiyet ayrımcısı olmayan dillerden biri. Pek çok dünya dilindeki dişi ve erkek kavramlar Türkçe’de yok. Örneğin, İngilizcedeki “sister” ve “brother” yerine “kardeş” diyoruz. Dünyanın en zengin dili Arapça’daki “müdür”, “müdire” ya da İngilizce’deki “waiter”, “waiteres” cinsiyet ayrımcılığı Türkçe’de yer almıyor…

İngilizcede “o” anlamındaki “he, she, it”, Almanca’daki “der, die das”, Arapça’da “huva, hiya” cinsiyet ayrımcılığı Türkçe’de yok…

Güzel Türkçe, 1934’deki Soyad Kanunu ile gölgelendi. Nasıl mı? İrlandalıların soyadlarında kullandığı “oğlu” anlamındaki “Mac” eki ve Rusların “…ovsky” ulağı Türkçe’ye de getirildi.

Bir kadının “oğlu” ile biten soyadı kullanması Türkçe’nin cinsiyet ayrımcı olmayan bütünlüğüne yakışmıyor değil mi? Çarpıcı olması için tersten örneklersek; “kızı” diye biten soyad, nasıl bir erkeğin kullanması açısından komikse, aynı şey bir kadının kullanmak zorunda kaldığı “oğlu” için de geçerli…

Bence cinsiyet ayrımcısı olmayan güzel Türkçe, sonradan ulanan “oğlu” soyadlarını sindirmeyecek ve süreç içinde dışlayacak.

Son yıllarda Nuri Bilge Ceylan’ın Cannes Film Festivali’ndeki başarısı, Orhan Pamuk’un ödülden ödüle koşması güzel Türkçe adına sevindirici.

Keşke Eurovision’da da Türkçe’nin güzelliğini bütün dünyaya duyurabilme bilincinde olsaydık…

1082180cookie-checkAÇIK GAZETE’DEN Soyadlardaki ‘oğlu’ ulağı kalkmalı
Önceki haberPOLONYA’DAN… Polonya’daki koku
Sonraki haberDuvarda bir tuğla
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.