Şairlerin Sivas Katliamı çığlığı

Murathan Mungan’dan Cevat Çapan’a, Ahmet Telli’den gazetemiz yazarları Ataol Behramoğlu, Turgay Fişekçi ile Haydar Ergülen’e kadar 54 yazar ve şair, Sivas katliamı sonrasında yaşamını yitirenlerin ardından Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugünkü duruşmasında zamanaşımına uğrayacak olmasını bildiri ile kınadı. Bildiride “Sivas davası zamanaşımına uğrayamaz, çünkü Sivas, insanlık suçu kapsamındadır” denildi.

2 Temmuz 1993’teki Sivas katliamında yaşamını yitiren şairler Behçet Aysan ile Metin Altıok’un kızları Eren Aysan ve Zeynep Altıok Akatlı, davanın zamanaşımına uğrayacak olması nedeniyle Türkiye’nin önde gelen şair ve yazarlarına sığındıklarını kaydetti. Altıok ve Aysan, “Ülkenin şairleri elimizi tuttu. Bildiride imzası bulunan şairlerimizle birlikte Sivas katliamının insanlık suçu kapsamında olduğunu hatırlatıyor ve zamanaşımı uygulamasına karşı çıkıyoruz” dedi. Şair Ahmet Telli tarafından kaleme alınan bildiri şöyle:

“Kamuoyuna ve hukukun bugünkü temsilcilerine; hukukun hafızası yasaların ömrü kadardır. Ama bir toplumun ortak hafızasını yaratan, bu hafızayı yarınlara taşıyan aydınların vicdanıdır, yazarların, sanatçıların şiirleri, romanları, türküleridir. Mürekkebin hafızası, türkünün çığlığı hukukun hükmünden daha uzun ömürlüdür; hatta bunlarda zamanaşımı yoktur. Bilinsin istiyoruz. Bizler, aslında daha çoğuz. Ama 1980’den bu yana, vicdanları çürütenler gibi hafızaları boşaltanlar gibi çabucak bir araya gelemiyoruz. İşte o yüzden Sivas’ta bu ülkenin kaybetmekten toprağının içi kavrulduğu şair, yazar ve ozan dostlarımızın acısıyla kıvranıyor, mağdur geldiğimiz duruşmalarda, bir kez daha mağdur edilerek horlanıyoruz. Ama biliniz ki bu metinle duyurmak istediğimiz ülkemizin vicdanıdır. İsteğimiz şudur: Bu kadar çok olan bizler, bir kez daha tarihe, zamana bir not düşerek hukukun savunucusu olan ilgili yargıçlara diyoruz ki: Sivas davasında zamanaşımı olmamalı. Çünkü bu dava insanlık suçu kapsamındadır. Bekliyoruz. Umuyoruz; ummak istiyoruz… Hayal kırıklığı hep bizler için olmasın diyoruz.”

SELDA GÜNEYSU/Cumhuriyet

1320960cookie-checkŞairlerin Sivas Katliamı çığlığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.