Aşk adamı

”Cahit Sitki TARANCI, bir ask adamiydi, su dünyada mesut yasamaktan baska arzusu da yoktu, sikayetin yalniz ölümden oldugu bir dünya istiyordu. Hikayelerine selam verir gibi giriyordu.” diyor Adnan KAYHAN, sair ve hikaye yazari Cahit Sitki TARANCI ( Hüseyin Cahit ) için…
2 Ekim 1910 yilinda Diyarbakir’ da dogan, 13 Ekim 1956 da Viyana’ da hastane odasinda bu hayata gözlerini kapayan naif insan Cahit Sitki TARANCI’ nin 100.dogum yili için, Besiktas Belediyesi adina, gazeteci-yazar sevgili arkadasim Faruk SÜYÜN bir anma gecesi hazirladi, ben de davetliler arasindaydim. Soguk kis geceleri insanlar evlerinde oturmayi tercih ederlerken, siire sevdali bir avuç insan olan bizler, sahnesini çok sevdigim Akatlar Kültür Merkezi’ nde koltuklarimizda oturup, degerli katilimcilari dinledik, kitaplara aktarilmayan gerçek bilgilerle donatildik. Faruk SÜYÜN’ un hazirladigi programlarin çok önemli bir belgesel oldugunu düsünüyorum ve kendisinin objektif ve gönülden hazirladigi her programi için tekrar tekrar kutluyorum, naif bir insan ve bir yazar olarak ilk görevidir diye de düsünüyorum.

Cahit Sitki TARANCI’ nin okul kitaplarinda okudugumuz siirleri, ögrencilerin bir ödülüdür diye düsünüyorum. Nazim Hikmet RAN siirlerinin okul kitaplarinda yer almamasi ise ne kadar çok eksikligimizdir diye düsündügüm gibi… ”Gaffan Baba’ ya para saydim, satti bana çocuklugumu”, ” Agaci kiskanirim, yemis yüklü dali var” siirlerini sanirim hiç unutamadik. Tuna EGEMEN ”agaci kiskanirim” siirini teatral bir sekilde okudu, tipki çocuklugumuzda birçogumuzun siir okuyusu gibi masum ve mahcuptu, herkesi çocukluguna götürdü. Alti kardes olan TARANCI’ larin babasi çiftçi imis, asil ve zengin bir aileden geliyorlarmis, konaklari varmis, köyleri varmis, pirinç ekerlermis fakat sadece bir yil hasad olmadigi için, Babalari PIRINÇCIOGLU olan soyadlarini degistirip TARANCI soyadini almis.
Ask adami olan Cahit Sitki TARANCI, ask acisi da çekmis, felç olup saglik acisi da çekmis, fakat içindeki yasama sevincini, yüreginden hiç bir dert söküp alamamis… Ask Adami baslikli siirindeki bazi misralarda söyle söylüyor, sair.
Dolastigim denizlerce düsünüyorum / Binecegim son gemi degil midir / Hayir sahibi omuzlarda giden tabut
Ben ask adamiyim / Sevmeye geldim insanlari / Gönlümle, elimle, kafamla sevmeye / Hesapsiz karsiliksiz / Ayrilik gayrilik gözetmeden
Gün gelip gidersem sayet / Öyle severekten gidecegim ki / Karanlik kiyilardan bile olsa / Candan selamlarim / Civarimdan geçen gemileri / Günesli gemileri / Sarkili gemileri / Içlerinde kendim varmisim gibi.
Floransa’ da dogan DANTE ALIGHIERI, asik oldugu komsu kizi Beatrice için platonik bir ask yasamisti, Beatrice bir baskasiyla evlendikten 2 yil sonra çok genç yasinda vefat etmis ve DANTE 35 yasinda imis. Beatrice’ in askinin isiginda ilahi bir yolculuga çikan DANTE, La Divina Commedia ( Ilahi Komedya ) yi yazmaya baslamistir. Ilk misrasi, ” Hayat yolumuzun yarisinda kendimi karanlik bir ormanda buldum” diye baslar. DANTE burda Mezmurlar’in bir ayetine atifta bulunmaktadir. (” Yillarimizin günleri yetmis yildir ” Kitab-i Mukaddes sayfa 595 ).Ilahi yolculuga 35 yasinda çiktigini düsünerek bu atfi yapmistir.
Cahit Sitki TARANCI ise, ”Yas otuzbes yolun yarisi eder / DANTE gibi ortasindayiz ömrün ” diye baslayan misralari DANTE’ ye atfetmistir.
Cahit Sitki TARANCI da platonik bir askla baglanmis ve gizlemistir, çünkü arkadasinin kiz kardesine asik olmustur. Seneler sonra arkadasina Paris’ te itiraf etmistir. Vedat GÜNYOL’ un kizkardesi Mihrimah Hanim’ a olan askini ” Abbas” ve ”Karasevda” siirlerinde dillendirmistir.

”Dünya bir yana, o hayal bir yana / Bir mesaledir, pervaneyim ona ”

”Böyle ferman etti Cahit / Al getir ilk sevgiliyi Besiktas’ tan / Yasamak istiyorum gençligimi yeni bastan” diye yüregini söyleyerek…

Neden söyleyememis acaba askini, Cahit Sitki TARANCI, zengin, tahsilli bir insan… Ahh töreler, kurallar yok mu? ” Arkadasinin bacisidir, haa!” Her iki genç baskalariyla evlenirler.
Oysa seneler sonra, arkadasina, mazideki askini Paris’ te , asiklarin sehri diye bilinen Paris’ te, yani gurbette itira ettiginde , Vedat GÜNYOL da kendisine söyle söyler. ” Eyvah, der…Cahit, keske söyleseydin, mutlaka seninle evlenmesini isterdim ”…
Elbette Cahit Sitki TARANCI’ ya ve siirlerine asik olan hanimlar da olmus. Anma gecesinde, yasayan bir dostu anlatti da haberimiz oldu, bir hanim ”siirleri kadar güzelse Cahit Sitki TARANCI’ yla tanismak isterim”demis, dostu bu sözleri iletmis saire, kendisini yakisikli bulmayan hatta çirkin buldugunu söyleyen sair, söyle söylemis ” hayal ettigi gibi düsünsün, beni görmese de olur ”.

Hep yüreginin sesini dinleyen, siir kadar ince bir insan ruhuna sahip, siirleriyle ve hayatiyla bizlere bir kandil yakan Türk siir ve hikaye yazarimiz, henüz ilkokul çagindaki çocuklarin ögretmeni olan hassas insan Cahit Sitki TARANCI 100.Dogum yili anma gecesi, siirinin gerçekligiyle, güzel sesli bir müzisyen genç kizin, gitar esliginde dupduru söyledigi bestelenmis sarkilari dinleyerek, degerli konusmacilarin bilgi ve hatiralariyla geçti… Diyarbakir dogumlu olan sanatçilarimizdan Yasar ÖZEL Beyefendi, telefonda bana ”ahh dedi bilseydim, gelir ve memleketlim için sarki söylerdim”…Tuna EGEMEN Hanimefendi’ nin sicacik sunumunda bahsettigi gibi, gün içinde çevresindeki insanlarla konusup, geceye davet ettiginde, herkesten su sözü duymus, ” ahh ben Cahit Sitki TARANCI’ yi çok severim”… ”Yürek” siirinde söyle sesleniyor sairimiz, hem kendisine hem bizlere.
” Yumruk biçiminde bir sey / Kan kirmizi et parçasi / Gümbür gümbür atar durur / Gögsümün sol tarafinda ”
Hayat, ask, iyilik, cesaret / Ne varsa bu yürektedir / Bu yürek durmayagörsün / Kodunsa bul dünyalari
Yüregim benim bir tanem / Velinimetim, efendim / Durma, çarp, vur, ses ver aman / Asik kulagim sendedir”
Siirler ve sarkilar yüregimizden eksik olmasin diyerek en kalbi hislerimi siz degerli okurlara iletirken, hep ask adami, umut ve baris adami Cahit Sitki TARANCI’ nin bir misrai umut ve dua olsun hepimize,” GÜN EKSILMESIN PENCEREMDEN ”
Oysa seneler sonra

1634730cookie-checkAşk adamı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.