‘Ak sakallı ekonomist dedeler’

 “süpriz” sayılabilecek bir gelişme ile örneklendirmeye çalışacağım.


Son beş yıldır Türk Finans dünyasında, bir çok ekonomiste göre, süpriz gelişmeler olmakta.Hiç umulmadık bankalar, umulmadık ülkelerden gelen yabancı finans kuruluşlarına satılmakta ve ya bir çok Türk Finans kurumu, geleceğini ,yabancı bir takım kurumlarla evliliğe ya da bir çeşit ortaklığa bağlamakta.


Tüm bu gelişimin ve değişimin sonucunda bir çok uzman ve yetkili tarafından, Türk Finans Dünyasının güçlendiği, piyasaların düzeldiği “ortak yorumu” yapılmakta.


Gerçekten de durum basınımızdan takip ettiğimiz gibi midir? Küçük ve masum yatırımcı da aynı değerlendirmeyi ya da tanıyı ortaya koyabiliyor mu? Gelin hep birlikte bakalım.


Herkesin bildiği gibi, her ülkenin bir Merkez Bankası vardır ve bu kurum ülke içindeki piyasalarda, finansal denge açısından çok büyük önem arz eder.Özellikle, faiz, döviz ve borsa üçgeninde bir çeşit balans mekanizması gibi çalışır. Örneğin, Merkez Bankası faizleri yarım puan indirdiğinde, faizden kaçan paranın, dövize ya da borsaya gitme ihtimalinin büyük olduğunu söyleyebiliriz. Bazı durumlarda bilinen piyasa refleksleri  tersine de çalışabilir. Bu durum gayet olağan gibi görülebilir.


Ülkedeki ekonomik konjonktürü iyi okuduğunuz taktirde faizin indirileceğini tahmin edebilirsiniz ve indirme haberinden biraz erken davranıp, dövizdeki yatırımınızı o an için yüksek duran faize yönlendirmeniz mümkün. Bu da size iyi bir kazanç sağlar.


Düşünün ki, salı gecesi rüyanıza “Ak sakallı bir dede” girip, “perşembe günü öğleden sonra faizlerin çeyrek puan ineceğini” söyledi.Çarşamba günü, dövizde tuttuğunuz tüm yatırımınızı ($)  1,39 dan YTL ye çevirip,o gün itibarıyla (%17.50) yüksek seyreden faiz enstrumanına yatırdınız.Perşembe günü gelip çattığında ise bir bakmışsınız ki, rüyanıza giren “Ak sakallı dede” meğer ekonomi uzmanıymış ve herşeyi bilmiş. Perşembe günü öğleden sonra dolar 1,29 seviyesine, faizler de %17,25 seviyesine inmiş.100 YTL si olan küçük yatırımcı için çok büyük bir kazanç anlamına gelmese de, bu durum Milyar Dolarları olan “bazı” yatırımcılar için bulunmaz bir fırsattır.


İnanılır gibi değil !


Malesef değerli okurlar,geçtiğimiz perşembe günü aynen böyle oldu ve hiç umulmadık bir zamanda, TC Merkez Bankası, çeyrek puan faiz indirimine gitti ve iki yabancı banka patronunun rüyasına, yukarıda bahsi geçen “ Ak sakallı dede” girdi.


Biri İngiliz,diğeri Amerikan menşeili banka, doğal olarak muazzam kâr elde etti.


Kazancın kaynağı ise, yine maalesef, her zamanki gibi “kaybeden topluluk” yani, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güzel insanları oldu.


 



 

702890cookie-check‘Ak sakallı ekonomist dedeler’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.