Aşık Veysel Avusturya’da anılacak

Avusturya-ADD Yönetim Kurulu adına, Başkan Opr.Dr.Murat Yıldırım Barlan’ın açıklaması aynen şöyle:

Değerli üyeler, değerli dostlar ve sevgili Atatürkçüler, 

Geçen yıllarda da düzenlediğimiz ve çok ilgi gören “Aşık Veysel’i Anma” etkinliğimiz, bu yıl “Irkçılığa Karşı ve Beraberlik Şiirleriyle” adı altında yapılacak.

Bize göre, batı toplumlarında giderek artan yabancı düşmanlığı ve ırkçılığa karşı Aşık Veysel’in dillendirdiği Anadolu hoşgörüsü ve insancıllığı en iyi yanıttır. Bu nedenle yukarıdaki başlığı uygun gördük ve bu önemli konuya ölümsüz halk ozanımızın ağzından gereken yanıtı vermeyi seçtik.

21  Mart, Cumartesi günü, saat  17.00’de, “Atatürk Kültür Merkezi”nde.

Diğer bir etkinliğimiz de “Çanakkale Deniz Zaferi”nin 94.yıldönümüyle ilgili.

Bundan 94 yıl önce, 18 Mart 1915’de Mustafa Kemal Atatürk’ün komutasında Mehmetçik tarih yazdı.

Boğazları geçip zamanın başkenti İstanbul’u işgal etmek ve oradan da Karadeniz üzerinden çarlık Rusya’sına yardıma gitmek isteyen İngiliz ve Fransız donanmaları hiç ummadıkları bir direnişle karşılaştılar. Önce deniz, sonra da kara savaşlarında yenilgiye uğrayıp, büyük kayıplar vererek geri çekilmek zorunda kaldılar.

Yerli ve yabancı birçok değerli tarihçiye göre bu sadece Mehmetçiğin kahramanlığının ve Mustafa Kemal Paşa’nın büyük  askeri dehasının kanıtı değildir.

Aynı zamanda da tarihin akışını değiştiren büyük bir olaydır.

Çünkü, eğer İtilaf devletlerinin deniz kuvvetleri Çanakkale’yi geçebilselerdi, çarlık Rusya’sına yardıma gidecekler ve onun yıkılarak yerine Sovyetler Birliği’nin kurulmasını engelleyeceklerdi. Bu da sadece Osmanlının yenilgisini hızlandırmakla kalmayacak, ayrıca Kuvayi Milliyecileri Kurtuluş Savaşı’mızda Sovyetler Birliği’nden gelen çok önemli yardımlardan da yoksun bırakacaktı.

Çanakkale Deniz Zaferiyle ilgili bir diğer olgu da,  bu savaşda Milli Mücadelenin tohumlarının atılmış olmasıdır.

Birçok açıdan çok önemli olan bu kahramanlık destanının 94. yıldönümünü 22 Mart, Pazar günü saat 13.30’da bir belgesel gösterimiyle anacağız.

Sizleri ve tüm dostlarınızı bu etkinliklere davet ediyor, esenlikler diliyoruz.

1191470cookie-checkAşık Veysel Avusturya’da anılacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.