Akciğer kanserini tespit eden dedektör

Dedektörün geliştiren Mühendis Billy Boyle’nin hüzünlü öyküsü ulusal basına şöyle yansıdı:

“Boyle askeri ve güvenlik amaçlı kullanılacak; havaalanları ve savaş bölgelerinde patlayıcı tespit edebilecek bir proje üzerinde çalışırken 2012’de karısı Kate Gross’a bağırsak kanseri teşhisi konulur. Oxford Üniversiteli Kate ve Billy tedavi süresince birlikte erken kanser teşhisinde kullanılabilecek bir alet geliştirmeye yoğunlaşır. Ne yazık ki ikiz annesi olan Kate Gross henüz 36 yaşındayken geçen Christmas günü yaşamını yitirir.”

Billy Boyle, üflenerek elde edilen nefes analizleri sonucunda; akciğer kanseri ve benzeri hastalıkların nefeste benzeri olmayan, kendine özgü minik kimyasal izler ve işaretler bıraktığını bulur.

Basın bu önemli buluş sayesinde akciğer kanserinin erken teşhis edilerek hayatta kalma yüzdesinde ciddi bir artış sağlanacağını aktardı. Yalnızca 1 milyon sterlin harcanan proje, ulusal sağlık sisteminde yaklaşık 245 milyon poundluk tasarruf sağlamanın ötesinde onbinlerce yaşamı da kurtaracak.

Deneme sonrasında dedektör akciğerin yanısıra bağırsak kanseri, tüberküloz ve astım gibi birçok başka hastalıkların erken teşhisinde de aile hekimleri ve eczacılar tarafından da kullanılabilecek.

FOTOĞRAF: Mühendis Billy Boyle, kanserden yitirdiği eşi Kate ile ikiz oğulları Oscar ve Isaac

853360cookie-checkAkciğer kanserini tespit eden dedektör

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.