Akdeniz'de sardalya bereketi

Su Ürünleri Kooperatifi Mersin Bölge Birliği Başkanı Hüseyin Beşkardeş, “Sezona büyük umutlarla girdik. Çünkü çok ciddi borç tehditleriyle karşı karşıya olan balıkçılarımız, yeni sezondan elde edecekleri gelirle bir çıkış kapısı arayacaklar. Sezonun ilk gecesi gayet iyi geçti ve ağlarımız dolu dolu evimize döndük” dedi. 


Yeni sezon avlanan balıkların balık pazarlarındaki tezgahlarda yer edindiğini anlatan Beşkardeş, şöyle konuştu: “Dün gece ağlarımızın neredeyse tamamı sardalya ile doldu. İçinde ortalama 10 kilogram balığın bulunduğu kasaları da pazarlarda 10 YTL’den satışa sunduk. Sezonun ilk gününde esnafımızın yüzünü güldürmeyi başaran balık bolluğuna bağlı olarak pazarlarda yaşanan ve çoktandır görmeye hasret kaldığımız yoğunluk, sevincimizi ikiye katladı.”


SARDALYANIN FAYDASI


Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Bedii Cicik ise sağlıklı beslenme noktasında balık tüketiminin önemine işaret ederek, oldukça ucuza satılan sardalyanın halk sağlığına olumlu etki yaratacağını söyledi. Sardalyadaki doymamış yağ oranının diğer balıklara oranla daha düşük olduğunu ifade eden Cicik, “Bu nedenle Akdeniz’e özgü bir tür olan sardalyanın, sağlık açısından çok önemli yararları var. Sağlıklı beslenmek isteyen vatandaşlarımız sardalyayı tercih etmeli. Ayrıca arz talep dengesiyle doğru orantılı olarak ucuza satılan sardalyaların daha fazla tüketilmesi, balık tüketimini de artıracaktır” diye konuştu.


İskenderun Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Nihat Beyazıt ise gırgırlarla denize açılıp sevinçli dönen balıkçıların 15 Eylülde denize açılacakları trollerinin son hazırlıklarını tamamlamaya çalıştıklarını söyledi.


Trollerle genel olarak karides, gümüş, barbun, süpye ve kalamar avcılığının yapıldığını hatırlatan Beyazıt, “Bölgede trol türünde 80 kayığımız denize açılacak. Trol sahipleri çok masraf yaptılar, bin bir umutla 15 Eylülü bekliyorlar. Temennimiz, bol balık yakalayıp borçlarımızı ödemek ve halkımıza ucuz balık tükettirmek” diye konuştu.


Yeni av sezonundan umutlu olduklarını ifade eden Beyazıt, mazot fiyatlarında indirim yapılmasını, ithal balık girişinin durdurulmasını ve sektörü yeniden canlandıracak politikalar benimsenmesini istediklerini yineledi.

1065840cookie-checkAkdeniz'de sardalya bereketi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.