Akdeniz’de su savaşı başlıyor!

Gelecekte petrol yerine su savaşı başlayacağını söyleyen TTKD Başkanı Gündüz, enerji bahanesiyle derelerin satıldığını öne sürdü.

HES tartışması iyice alevlendi. Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi ve TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, Akdeniz bölgesinde 225 proje hazırlandığını belirterek, hükümetin Türkiye genelindeki dere ve akarsularda 1600 HES’e izin vererek derelerin idam kararına imza attığını söyledi.

Hükümetin bilimi dikkate almadan ve doğa hakkını korumadan ülkenin doğal kaynaklarını planladığını öne süren Gündüz, Antalya, Isparta ve Burdur’un tüm derelerinin HES’ler için planlandığını söyledi. Gündüz, hükümetin elektrik enerjisi elde etmek üzere bu yasaları çıkardığını belirttiğini ancak bunun Türkiye’nin suyunu yağmalamaya yönelik bir yasa olduğunun altını çizerek, “hükümet doğayı bir kez daha yağma arenası olarak gördüğünü ortaya koymuştur” dedi.

Türkiye Su Meclisi Yürütme Kurulu Üyesi ve TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz

ŞİRKETLERİN İŞTAHINI KABARTIYOR

HES’lerin elektrik üretmek amacıyla yapılmadığını öne süren Gündüz, “santral yapıp işletecek olan şirketlerin, baraj göllerindeki suyun kullanım hakkını tümüyle ele geçirecek olması büyük önem taşımaktadır. Gelecekte enerji üretmekten çok, küresel ısınmayla birlikte daha da değerlenecek olan suyun pazarlanma konusu, bu yapımcı şirketlerin iştahını kabartmaktadır” şeklinde konuştu. Su kaynaklarının doğru kullanılmaması durumunda gelecekte petrol kavgalarının yerini su kavgalarının alacağını belirten Gündüz, bunun enerjinin bahane edilerek derelerin birer birer satılması anlamına geldiğini söyledi. Özel sektörle ‘su kullanım anlaşmalarının’ yapılmasının ülkenin su kaynaklarına el konulması hesaplarını ortaya çıkardığını anlatan Gündüz, “yapacakları HES’lerle doğamızı yok edecek ve birçok insanın yaşamını sürdürdüğü vadilerden göç etmelerine neden olacaklardır” dedi.

Karacaören Baraj Gölü…

TARIMIN SİGORTASI

Isparta’nın dere ve akarsularının, ekonomisi tarıma dayalı olan kent için sigorta niteliğinde olduğunu belirten Gündüz, Eğirdir Gölü ve havzasında yer alan dere, çay ve akarsulara yapılacak HES’lerin içme suyu kaynağı özeliği taşıyan göller için var olan su sorununu arttırarak göllerin yok olmasına neden olacağını söyledi.

Isparta’da; Kartoz Çayı, Isparta Çayı, Ağlasun Çayı, Çukur Çayı, Gökpınar, Gelen Çayı, Kovada Çayı, Küçüksu Deresi, Aksu Çayı, Köprü Irmağı ve Elsazı Çayı gibi su kaynaklarında projelendirilen toplam 56 HES projesi bulunuyor. Gündüz, 25 Şubat’ta Antalya Aydın Kanza Parkı’nda Türkiye Ormancılar Derneği ile birlikte ortaklaşa yapacakları toplantıya ilgili tüm belediyeleri bölge halkını davet etti. Saat 14’te başlayacak olan toplantıda, Türkiye Su Meclisi hakkında bilgilendirme yapılarak Antalya, Isparta ve Burdur’u kapsayan “Dereler gönlünce aksın” platformu oluşturulacak.

ÇEVRE İÇİN ÜRKÜTÜCÜ TABLO!

Türkiye Su Meclisi ve TTKD ( Türkiye Tabiatını Koruma Derneği) Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, HES’lerle ilgili yaptığı açıklamanın ardından HES projelerinin yatacağı çevre sorunlarına da değindi. HES tahsislerinin el değmemiş vadiler ve eşsiz doğal alanlarda yapıldığını vurgulayan Gündüz, Özellikle Akdeniz Bölgesi ve Göller Yöresinde görülen derin susuzluğun çok kısa bir zaman sonra telafisi mümkün olmayan bir şekilde ortaya çıkacağının altını çizdi.

İŞTE HES’LERİN NEDEN OLACAĞI FELAKETİN TABLOSU

-Şu anda genellikle el değmemiş olarak yaşayan ve tahribatlardan uzakta kalmayı başaran dereler, çaylar ve akarsular bir bir inşaat sahasına dönecek ve tüm dereler tahrip olacaklardır.

-Yapılan santrallerle derelerin suyu alınacak ve suyla beslenen o bölgedeki tüm ekosistem susuz kalacak ve tahribatın boyutu akıl almaz noktalara ulaşacak; çevredeki tüm canlılar, tarım alanları, yeraltı suları ve doğadaki tüm döngü bu tahribattan etkilenecektir.

-Tarımsal üretimin iki ana değerinden biri toprak, diğeri ise sudur. Yapılacak olan HES’ler bu iki değeri de etkileyecektir.

-Türkiye’nin de imza koyduğu Biyolojik çeşitlilik sözleşmesi;
“Biyolojik çeşitliliğin kendi başına taşıdığı değerin ve biyolojik çeşitlilik ile bunun unsurlarının ekolojik, genetik, sosyal, ekonomik, bilimsel, kültürel, rekreatif ve estetik değerlerinin farkında olarak planlanmalıdır” der. Ancak özellikle endemik kaynağı olan batı Toroslar’ın tüm derelerinin bu ilkeler gözetilmeden planladığı ortadadır.

-Geçmişten günümüze birçok yaban yaşam zenginliğini kaybeden Türkiye kalanları da yok etme riskini HES’lerle üstlenmiş olacaktır. Özellikle uluslar arası kuş göç yolları üzerinde bulunan ülkemiz, risk altındaki birçok türler barındırmaktadır. Yapılacak HES’lerin gölleri ve akarsuları yok edecek ya da en aza indirecek olması yaban yaşama vurulabilecek en büyük darbe olacaktır.
-Yeryüzü katmanında yaşanan tahribatlar gittikçe artmaktadır. Bu tahribatların en büyük nedenlerinin başında patlatıcıların kullanılması gelmektedir. Bu tür tesislerin yapımında ciddi oranda patlatıcılar kullanılmaktadır.
-Türkiye madencilik faaliyetlerini hem taş ocağı, hem de Bergama da siyanürlü altın madenciliğinin sonuçlarını gözleri ile görmüş bir ülke olarak yeniden böyle riskleri bir daha üstlenmemelidir.
-Hes’lerin yapılacağı bazı alanlarda köyler ve yerleşim alanları sular altında kalacak, halk yerleşim yerlerinden ayrılmak zorunda kalacak ve bir kültür yok olacaktır.

ANTALYA’DA HANGİ SU KAYNAĞINA KAÇ HES YAPILACAK?

Doyran Regülatörü ve HES, Doyran Çayı, Altınyaka I-II-III HES-Gödene Çayı, Anak Regülatör ve HES-İtici Dere, Berat HES- Gevne Çayı, Bucakköy HES- Dim Çayı, Burgular Gebeş HES-Karaçay Deresi, Çayağzı HES-Alakır Çayı, Çenger Reg ve HES-Çenger Çayı, Damlapınar Regülatörü ve HES-Manavgat Çayı, Değirmen Reg ve HES-Manavgat Çayı ve yan kol Duraliler I-II-III-Kepez Kanalı Çıkışı

Düzlen Regülatörü ve HES-Manavgat Çayı, Eskiköy Regülatörü ve HES-Aksu Çayı, Gevne –Karapınar HES- Gevne Çayı, Han Regülatörü ve HES- Karaçay Deresi, Kanyon Regülatörü ve HES-Karpuz Çayı, Kargı Regülatörü ve HES-Kargı Çayı, Korkuteli Regülatörü ve HES-Korkuteli Çayı, Kürce Regülatörü ve HES-Alakır Çayı, Manavgat I –II Regulatörü ve HES-Manavgat Çayı, Sinanhoca Regülatörü ve HES- Manavgat Çayı, Zincirli HES-Köprüçay, Kazandere Regülatörü ve HES-Gürleyik Dere (Kocadere), Yaprak HES-Gevne Çayı, Bayırca Regülatörü ve HES-Manavgat Çayı, Finike Kapıçay Barajı ve HES-Başgöz Çayı, Küçük Aksu Barajı ve HES-Küçükaksu Çayı, Akalan Reg. ve HES-Kocaçay-Gömbe Çayı, Aksu HES- Uçarsu (Akçay Deresi), Akyar Reg ve HES-Karaman Çayı,Alakır I-II- HES-Alakır Çayı, Alarahan Barajı-Alara Çayı, Uçankaya HES- Alara Çayı, Oğuz HES- Alara Çayı, Gündoğmuş HES- Alara Çayı,Aykırca HES-Böşgöz Çayı, Balır HES-Alara Çayı, Celle Regülatörü ve HES-Cerle Dere, Cerle –Döllük I-II HES-Cerle Dere, Çandır II-III HES-Çandır çayı, Çelebiler, Regülatörü ve HES-Kargı Cayı, Delice Regülatörü ve HES-Delice Çayı, Dereköy Regülatörü ve HES-Alakır Çayı, Dirgen Regülatörü ve HES-Dirgen- Demre Çayı, Gözlek Regülatörü ve HES-Yavuz Dere

Hayat Regülatörü ve HES-Alara Çayı, Kamer HES-Alara Çayı, Kaplanbükü Regülatörü ve HES-Kaplanbükü Dere, Kasaba Regülatörü ve HES-Kıbrıs Çayı, Kaynak HES-Manavgat Çayı, Kesme Reg ve HES-Ağuz Çayı, Dirgen Regülatörü ve HES-Dirgen- Demre Çayı, Gözlek Reg ve HES-Yavuz Dere

Hayat Reg ve HES-Alara Çayı, Kamer HES- Alara Çayı, Kaplanbükü Regülatörü ve HES-Kaplanbükü Dere, Kasaba Regülatörü ve HES-Kıbrıs Çayı, Kaynak HES-Manavgat Çayı, Kocaoğlan Reg ve HES-Sapa Dere(Serde çayı), Köprüçay Beşkonak II HES-Köprüçay, Menteşbeş Regülatörü ve HES-Manavgat çayı, Narlıca I-II-III-HES-Gökçeler Deresi, Soğukpınar-Kargı Çayı, Çandır I. HES-Çandır Çayı, Erka Reg ve HES-Alara Çayı, Yenilik Reg ve HES- Çakalsokmak Dere- Alara Çayı,

Göngele Reg ve HES-Değirmen Deresi

Bilgi için: 0 533 771 41 57
[email protected]

_________________

* Yusuf Yavuz- [email protected]

1500170cookie-checkAkdeniz’de su savaşı başlıyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.