Akdeniz’de sular ısınıyormuş…

Rum Kesimi gazeteleri bugünkü sayılarında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Akdeniz’de uluslar arası sularda icra etmekte olduğu “Anadolu Yıldızı 2007” kod isimli tatbikatla ilgili haberleri öne çıkardılar.


FİLELEFTHEROS “Akdeniz’de Sular Isınıyor –Kıbrıs’ın Güneyinde İkinci Türk Askerî Tatbikatı – Lefkoşa Yakından İzliyor” başlığıyla yansıttığı haberinde Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uluslar arası sularda denizaltı, savaş gemisi ve uçaklar kullanarak tatbikat gerçekleştirmekte olduğunu, hedefinin ise “öncelikle bölgede gerginlik yaratmak ve bunu idame ettirmek olduğunu” öne sürdü.


Bu tatbikatın, son ay içerisinde aynı bölgede icra edilen ikinci tatbikat olduğunu yazan gazete tatbikatın “Türk tarafının; Rum yönetiminin bölgede petrol ve doğal gaz aramalarına başlama kararından sonra yürürlüğe koyduğu dikkat dağıtma hareketleriyle bağlantılı olduğunu” iddia etti, şunları yazdı:


“Türk donanması her iki tatbikattı da Kıbrıs karasularının çok yakınında ancak her zaman dışında gerçekleştirdi. Tatbikat için Ada’nın güneyinde bulunan bölgeyi kapatmış olması da yine mesaj niteliğindedir. Tatbikat konusu; Larnaka’nın güneyinde, Kıbrıs karasularının 12 deniz mili açığında icra edilmekte olduğuna işaret eden Kıbrıs Türk gazetesinin haberiyle ortaya çıktı.


İsimlendirilmeyen kaynaklara atfedilen habere göre ‘Türkiye yalnız sahte devletin değil Ada’nın tamamının garantörüdür ve bu tatbikatla; petrol konusunda büyük devletlerin desteğini alarak Türkiye’nin garantörlüğünü sulandırmak isteyen Kıbrıs Rum yönetimine yanıt vermek istiyor.’ Kıbrıs Rum tarafına vermek istedikleri mesaj da; ‘Türkiye’yi dışarıda bırakarak petrol aramaları yapamazsınız’dır.


Kıbrıs hükümeti Türk tatbikatını ve özellikle Türkiye’deki iç siyasi gelişmelerden sonra Türklerin bütün hareketlerini yakından izliyor. Lefkoşa; geçirmekte olduğumuz zamanı ‘kritik’ olarak görüyor ve Türkiye tarafından yapılan bütün hareketleri değerlendiriyor. Bu konuyla ilgili yorum yapması istenen Hükümet Sözcü Vekili Vasilis Palmas dün; tatbikatın uluslar arası sularda icra edilmekte olduğunu ve uluslar arsı sözleşmeleri ihlal etmediğini vurguladı. Palmas ‘Tatbikatın gelişmesini izliyoruz ve süreç içersinde başka detaylar daha alabiliriz’ dedi ve sözlerini şöyle tamamladı: ‘Kıbrıs Cumhuriyeti egemenlik haklarını kullanmanın ötesinde hiçbir şey yapmıyor.”

699740cookie-checkAkdeniz’de sular ısınıyormuş…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.