AKEL: Türkiye’deki gelişmeler endişe verici

AKEL 24’üncü Lefkoşa-Girne Teşkilatı Konferansı çerçevesinde Türkiye’deki gelişmeleri yorumlaması istenen AKEL Basın Sözcüsü Andros Kiprianu; bu gelişmelerin endişe verici ve tehlikeli olduğunu, Türk toplumunda siyasi güçler ile askerî kurulu-düzen arasında bir çatışma olduğunu gösterdiğini söyledi. ‘Bu çatışmanın gerçekleşmesi durumunda, komşu ülkede büyük bir gerileme söz konusu olacak ki bunu hiçbir zaman uygun bulmayız’ dedi.


Andros Kiprianu bu çatışmanın; AKEL’in ortaya koyduğu -ve bu nedenle bazılarının alay konusu olduğu- Türkiye’deki seçimler ışığı altında 2007’de Kıbrıs sorununda özlü ilerleme olmasının beklenmemesi gerektiği tutumunu doğruladığını kaydetti. ‘Bu olgularla Kıbrıs sorununun özünün görüşülmemesi ve ilerleme sağlanmaması doğaldır’ diyen Kiprianu devamla şunları söyledi:


“Türkiye’deki durum Kıbrıs Türk toplumundaki gelişmeleri büyük ölçüde etkiliyor. Türkiye’de istikrarlı bir durum olmaması durumunda, Kıbrıs Türk toplumunun Kıbrıs sorunuyla ilgili meseleleri destekleyebilmesi çok zordur.”


PAPADOPULOS: BİZİ İLGİLENDİRMEZ


Öte yandan Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, Rum yönetiminin; Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki politikasını değiştirmesiyle ilgilendiğini ancak bir sonuç çıkarmadan önce Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarının beklenmesi gerektiğini söyledi.


Tasos Papadopulos, AB’nin genişlemeden sorumlu komiseri Olli Rehn’in, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin “Cumhurbaşkanlığı seçimlerine müdahalesi” nedeniyle yaptığı açıklamayı yorumlaması istendiğinde  “Bizi, Türkiye’nin Kıbrıs sorunundaki politikasını değiştirmesi ilgilendiriyor, başka hiçbir şey değil” yanıtını verdi.


RUM BASINININ DEĞERLENDİRMESİ


Ayrıca Rum Kesimi’ndeki ulusal basının Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirmesi de şöyle:


– FİLELEFTHEROS: AB’den Türk Generallere Sert Uyarı –Lefkoşa’da, Ankara’daki Gelişmeler Konusunda Kaygı
– MAHİ: Türkiye’de Derin Siyasi Kriz –Ordudan Darbe Gibi Uyarı –Erdoğan’dan Sert Yanıt – ABD ve AB Haykırıyor, Lefkoşa Korkuyor
– ALİTHİA: Türkiye’de Kriz: AB Darbeden Korkuyor, Generalleri Uyarıyor
– SİMERİNİ: Ankara’da Savaş Düzeninde –Türkiye’nin Uzatmalı Krize Sürüklenmesi Tehlikesi
– POLİTİS: Kılıçlar Kınından Çıktı – Ordu Dişlerini Gösterdi, Erdoğan da Kendininkileri –Kriz Zamanı Geldi


 

699510cookie-checkAKEL: Türkiye’deki gelişmeler endişe verici

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.