AKEL ve KKTC’de bir parti gizli anlaşma yaptı mı?

Rum Komunist Partisi AKEL ve KKTC’deki siyasi bir parti gizli anlaşma yaptı mı?

KKTC’de Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat liderliğinde yürütülen müzakerelerden bir sonuç alınamayacağı ortaya çıktı. Kıbrıs Rum Yönetimi ve KKTC’li müzakerecilerin geldiği son nokta, anlaşamadıkları konusunda anlaşmaları oldu. Bunun sonu ise adada taksimin önünün açılması. Ancak, taksimin resmileşmesini önlemek için el altından bazı çalışmalar yapıldığı da iddialar arasında.

Her iki ülkenin eşit ve adil koşullardaki bir çözümde anlaşamayacakları ortaya çıkınca, adada bazı dedikodular da yayılmaya başladı. Bu dedikodulardan birisi, Rum Komünist Partisi ve Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın eski partisi AKEL ile KKTC’deki bir partinin gizlice görüşüp bir çözüm anlaşması üzerinde anlaştığıdır. Bu konu farklı birçok kesim tarafından dile getirilmeye başladı. Dedikodular konunun taraflarınca da yalanlanmayınca, bir çözüm (!) umudunun yeniden doğduğuna inananların sayısı az da olsa artmaya başladı.

Siyasi kulislere göre, KKTC’deki bir parti, Genel Sekreterleri başkanlığındaki bir heyetle (Genel Başkanlarını dışlayarak) Rum kesimine geçti ve çözüm konusunda hazırlanan bir gizli protokole imza attı.

İki kesimden iki parti tarafından imzalanan gizli protokole göre, müzakerelerden bir sonuç çıkmayacağı anlaşıldığından KKTC’nin Kıbrıs Rum Yönetimi’ne katılması, Anayasa değişiklikleri yapılarak eşit bir temsil sistemi oluşturulması, adadan Türk askerinin çekilmesi, AB’nin yeni oluşuma garantör olması gibi önemli kararlara imza atılmış. Bunların dedikodular olarak kalmasını diliyoruz.

Peki, bütün bu olanlardan Kıbrıs Türkleri ve KKTC Başbakanı gibi yetkililerin haberi var mı? Elbette ki, yok. Bütün bunların bazı güç odaklarının desteğiyle iki taraftaki iki parti kurmaylarınca gizlice kotarıldığı iddia ediliyor.

Plana göre, sürecin şöyle işlemesi planlanıyor. Kıbrıs müzakerelerinden bir sonuç alınamayınca, bir ülke devreye girip kendi önerilerini ortaya koyacak. Bu öneriler ise AKEL’in hazırlayıp KKTC’de bir partinin de kabul ettiği gizli anlaşmada üzerinde mutabakata varılmış planı içerecek.

Bu plana AB ve ABD destek verecek. Bu plana göre, Anayasa değişiklikleri yapılarak KKTC devleti lağvedilecek, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yeni biçiminde Kıbrıslı Türkler de temsil edilecek. Bu planı yaşama geçirmek için devletin yeni şekli ve yapısı referanduma sunulacak. Arabulucu rolünde bir AB üyesi devletin önerisi gibi gündeme getirilecek olan yeni çözüm planının temel parametreleri, iki taraftan iki parti tarafından imzalanmış gizli protokolde belirlenmiş parametreler olacak.

KKTC siyasi kulislerine yayılan bu dedikoduların ne derece gerçek olup olmadığını yakın zamanda anlayacağız. Bekleyelim ve görelim.

670810cookie-checkAKEL ve KKTC’de bir parti gizli anlaşma yaptı mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.