AKEL’den eski Yunan cuntasına kınama

Yunanistan’da askeri yönetim, 21 Nisan 1967 sabahı yapılan darbeyle başladı. Yunan Ordusu’ndan bir grup albay tarafından gerçekleştirilen darbe 1974 Temmuz’unda sona erdi.


Rum gazeteleri, Yunanistan’daki cunta darbesinin yıldönümü olan 21 Nisan münasebetiyle Rum siyasi partilerinin yayımladıkları kınama mesajlarına yer verdiler.


TAK’ın aktardığı habere göre; AKEL, Yunanistan’daki cunta darbesinin yıldönümüyle ilgili olarak yayımladığı kınama mesajında, “Cuntanın, yabancı merkezlerin talimatlarına uyarak EOKA B ile birlikte Kıbrıs’taki darbeyi düzenlediğini ve darbenin trajik sonuçlarını Kıbrıs halkının bugüne kadar yaşadığını” ifade etti.


İMAJ: Afişte, Anka Kuşu silüetinin önünde duran, süngü takılmış tüfeği elinde asker resmi cuntanın sembolüydü. Üstte Yunanistan ve altta da 21 Nisan Yunanca olarak yazılıdır.
 
AKEL kınama mesajında ayrıca, “Kıbrıs’ın yaralarının, Kıbrıs’ın Türk işgalinden kurtulduğu ve özgürlük, demokrasi ve insan haklarına saygı gösterilmesi çerçevesinde tekrar birleştiği zaman kabuk bağlayacağını” öne sürdü.


FİLELEFTHEROS gazetesinin haberine göre de, Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulos Paşardis, gün dolayısıyla yayımladığı kınama mesajında, askeri cuntaya karşı çıkanlara, ayrıca Yunanistan’da olduğu kadar “Kıbrıs”ta da cumhuriyeti savunanlara manevi borçları olduğunu belirterek, “Yunanistan’daki cumhuriyetin Kıbrıs’ın yıkıntıları üzerine kurulduğunu” öne sürdü.


KS EDEK ise gün dolayısıyla yayımladığı mesajında, “mücadelenin, Kıbrıs halkının mücadeleye devam etmesiyle haklı çıkacağı” görüşünü belirtti.


KS EDEK kınama mesajında, “Kıbrıslı Rumlara ve Kıbrıslı Türklere insan hakları ve özgürlükleri iade edilene kadar tüm halkla ve Yunanistan’ın desteğiyle özgürlük için mücadeleye devam edileceğini” belirtti.


Yayımladığı mesajda, cunta darbesinin yıldönümünün herkese, demokratik kurumların korunması mesajını vermesi gerektiğini belirten EVROKO ise, “Kıbrıslı Rumların referandumda takındıkları tavırla,  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bozulmaması yönünde karar verdiklerini” kaydetti.


Gazete, Merkezin Yeniden Yapılandırılması Cephesi ve Rum Gençlik örgütlerinin de yayımladıkları mesajlarla, Yunanistan’daki cunta darbesinin yıldönümünü kınadıklarını belirtti.


“ÇİKURİS’İN BÜSTÜNÜ YAKTILAR”


Öte yandan gazete, yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde ise, Lefkoşa’nın Rum kesiminde Stasinos Caddesi’nde bulunan “Yunanistan’daki diktatörlüğe karşı direniş kahramanlarından” Yorgos Çikuris’in büstünün, kimliği bilinmeyen kişiler tarafından yakıldığını yazdı.


Gazete, olay yerinde bir Yunan bayrağı da yakıldığını ifade ederek, AKEL ve EDEK’in olayı kınadıklarını belirtti.   

699340cookie-checkAKEL’den eski Yunan cuntasına kınama

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.