'Açıklama yapmama konusunda anlaştılar'

İki liderin sabah 10.10'da başlayan görüşmesi, öğle yemeği için verilen aradan sonra 14.10'a kadar devam etti.


Talat ve Hristofyas, herhangi bir açıklama yapmadan görüşme yerinden ayrılırken, görüşmeye ilişkin açıklamayı BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer yaptı.


Downer, görüşmenin "iyi geçtiğini" belirtti ve liderlerin bundan sonra görüşmelere ilişkin açıklamada bulunmama konusunda anlaştıklarını açıkladı.


Görüşmede yönetim ve güç paylaşımının ele alındığını ifade eden Downer, 18 Eylülde yapılacak görüşmede de bu konunun ele alınmasına devam edileceğini söyledi. Downer, bu konudan sonra mal-mülk konusunun görüşüleceğini kaydetti.


Toplantı öncesi Hristofyas, bir Türk gazetecinin, "Bulduğunuz ortak dil nedir" yönündeki sorusuna, "Barışı, iki toplumun çıkarlarını ve anlaşmayı bulabileceğimiz bir dili kullanacağız" karşılığını verdi.


Kıbrıs Türk tarafının tutumu, kısmen Bosna-Hersek veya İsviçre'de olduğu gibi, yürütmenin ''başkanlık konseyi'' şeklinde olması yönünde. Kıbrıs Rum tarafı ''başkanlık sistemini'' savunuyor. Kıbrıs Türk tarafının üstünde durduğu ''başkanlık konseyinde'' ise konseyin, tarafların uzlaşacağı sayıda, Türk ve Rumlardan oluşan üyeleri olacak, başkanlık bu üyeler arasında el değiştirecek. Başkanlık görevi yüzde 70 Rumlarda, yüzde 30 Türklerde olacak.

710480cookie-check'Açıklama yapmama konusunda anlaştılar'

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.