‘Aklımızı kullanalım, mutluluğu paylaşalım’

Swissotel Monte Rosa 2 Salonu’nda saat 10.40’da başlayan görüşme, yaklaşık bir saat sürdü.

Edinilen bilgiye göre, görüşmede, 2 ülke arasındaki asıl konu başlıklarının, Gül’ün önümüzdeki günlerde planlanan ziyaretinde ele alınacak olması nedeniyle daha genel konular gündeme geldi.

Türkiye-Irak arasında geniş işbirliği imkanları bulunduğu ve bunların değerlendirilmesi gerektiği ortaya konulan görüşmede, Cumhurbaşkanı Gül’ün bu anlamda güvenlik boyutuna dikkat çektiği kaydedildi.

Gül’ün görüşmede, ”Aklımızı kullanırsak mutluluğu, kullanamazsak acıları paylaşırız. Biz aklımızı kullanalım, mutluluğu paylaşalım” ifadelerini kullandığı belirtildi.

Gül’ün, Türkiye ile Rusya arasındaki ticaretin 35 milyar dolar olduğunu, bunun önemli bir bölümünün gaz ticaretinden oluştuğunu, Karadeniz’in altından boru döşenerek gazın Türkiye’ye getirildiğini, ancak Irak ile arada doğal yollar bulunduğunu, bu nedenle çok çabaya gerek olmadığını dile getirdiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, bu anlamda Türkiye-Irak arasında ticari ve ekonomik açıdan ilişkileri geliştirmek için büyük potansiyel bulunduğunu, bu potansiyelin gerçekleştirilmesinde güvenliğin önemini vurguladığı da aktarıldı.
Verilen bilgiye göre, ikili görüşmede Talabani’nin de Türkiye’ye gelmeden önce Irak’taki farklı kesimlerle görüştüğü, görüştüğü herkesin ittifak içinde Türkiye ile ilişkilerin çok daha üst seviyeye taşınmasını istediğini dile getirdiği belirtildi.

Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin, Türkiye’yi ikinci vatanları olarak gördüklerini ve her Iraklı’nın mutlaka İstanbul’u görmek istediğini vurguladığı da kaydedildi.

1191440cookie-check‘Aklımızı kullanalım, mutluluğu paylaşalım’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.