Akman’a 2,5 yıl hapis cezası

Eski RTÜK Başkanı Zahid Akman’a yargılandığı bir davadan 2 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

RTÜK Başkanı Dursun ile halen üye olarak görev yapan eski Başkan Zahid Akman’ın da arasında bulunduğu 3’ü eski 9 RTÜK üyesi ve 5 bürokratının, ”İdari yargı kararlarını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandıkları” iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesi, RTÜK Başkanı Dursun, eski Başkanı Akman ve üye Abdulvahap Darendeli’yi 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı.

Mahkeme, RTÜK Üyesi Mehmed Dadak ve eski üye Arif Merdol’ün 2 yıl 2 ay 10’ar gün, RTÜK Başkanvekili İlhan Yerlikaya, Üye Taha Yücel ile eski üyeler Şaban Sevinç ve Paşa Yaşar’ın ise 2 yıl 9 ay 10’ar gün hapisle cezalandırılmalarına karar verdi.

Sanıkların ayrıca, Türk Ceza Kanununun 53. maddesi uyarınca belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması da kararlaştırıldı.

Mahkeme, 5 bürokrat hakkında ise beraat kararı verdi.

Sanık avukatlarının kararı temyiz edecekleri öğrenildi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun ve halen üye olarak görev yapan eski Başkan Zahid Akman, ”Görevi kötüye kullandıkları” gerekçesiyle, 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.

RTÜK Başkanı Dursun ile üye olarak görev yapan eski Başkan Zahid Akman’ın da arasında bulunduğu 3’ü eski 9 RTÜK üyesi ve 5 bürokratının, ”İdari yargı kararlarını uygulamamak suretiyle görevi kötüye kullandıkları” iddiasıyla yargılandığı davada karar çıktı.

Ankara 21. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, sanıklar Mehmet Dadak, Lütfettin Mesutgil ve Ahmet Batun, şikayetçi RTÜK Uzman Denetçisi Cengiz Özdiker ile tarafların avukatları katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Veli Dalgalı, daha önceki celse verdiği esas hakkındaki görüşünü tekrarladı.

Sanıklar ve avukatları, esas hakkındaki savunmasında, suç işlemediklerini ifade ederek, beraat talebinde bulundu.

Sanık RTÜK Üyesi Mehmet Dadak, ”Üst kurulun 20 Nisan 2006’daki oturumunda, müşteki Özdiker’in atamasına ilişkin 2 nolu kararın 1. sayfasında değişiklik yaptığını” iddia etti.

Kararı açıklayan Mahkeme Hakimi Ali Erkılınç, RTÜK bürokratı sanıklar Özgen Sezer, Şeref Ataklı, Mehmet Nuri Erikel, Lütfettin Mesutgil ve Ahmet Batun hakkında, atılı suçun yasal unsurları gerçekleşmediği gerekçesiyle beraat kararı verildiğini bildirdi.

Erkılınç, TCK’nın ”Zincirleme suç” başlıklı 43. ve ”Takdiri indirim nedenleri” başlıklı 62. maddelerinin uygulanmasının ardından, ”Eylemlerinin ağırlığına ve kasıtlarının yoğunluğuna göre”, sanıklar RTÜK Başkanı Davut Dursun, halen üye olarak görev yapan eski Başkan Zahid Akman ve üye Abdulvahap Darendeli’nin, TCK’nın 257/1. maddesinde düzenlenen, ”Görevi kötüye kullanma” iddiasıyla, 2 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı.

Mahkeme, aynı gerekçelerle, RTÜK üyesi Mehmet Dadak ve eski üye Arif Merdol’un 2 yıl 2 ay 10’ar gün, RTÜK Başkanvekili İlhan Yerlikaya, Üye Taha Yücel ile eski üyeler Şaban Sevinç ve Paşa Yaşar’ın ise 2 yıl 9 ay 10’ar gün hapisle cezalandırılmalarına karar verdi.

Sanıkların ayrıca, Türk Ceza Kanununun 53. maddesi uyarınca belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılması da kararlaştırıldı.

Sanık avukatlarının, kararı temyiz edecekleri öğrenildi.

İDDİANAME

Görevden alınmasının ardından, işe iade davası açan eski RTÜK Daire Başkanı Cengiz Özdiker’in, açtığı davalara ilişkin, ”Yargı kararlarının uygulanmadığı” gerekçesiyle, RTÜK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunması üzerine başlatılan soruşturma sonucu sanıklar hakkında dava açılmıştı.

İddianamede, sanıkların ”Görevi kötüye kullandıkları” iddiasıyla 1’er yıldan 5 yıl 3’er aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

1235160cookie-checkAkman’a 2,5 yıl hapis cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.