Akın, Venezüella’dan ‘iyi’ haberler getirdi…

Açık Gazete köşe yazarı Mesut Akın, toplumsal çalışmalarıyla İngiltere’de Türkçe konuşan toplumun yakından tanıdığı bir araştırmacı yazar… Akın, 1 Kasım’da uçtuğu Venezüella’nın başkenti Caracas’tan 15 Aralık günü döndü ve ayağının tozuyla da gazetemizi ziyaret etti. Akın’a ABD’ye zor günler yaşatan Venezüella ve onun sosyalist lideri Hugo Çavez’i sorduk…


– Venezüella’ya neden gittiniz?
– Latin Amerika’ya bu ilk yolculuğum değil. Daha önce bir kaç sefer Küba’ya gitmiştim. Latin Amerika’nın sosyalist harekette yeni bir heyecan dalgası başlattığını düşünüyorum. Venezüella, anti emperyalist harekette ikinci bir Küba oldu. Ayrıca dünyanın en büyük 5’nci petrol üreticisi OPEC üyesi bir ülke olması gücünü ve kendisine yönelik tehditleri artırıyor. Venezülla’ya ilişkin birinci el bilgiler Türkçe kaynaklarda ne yazık ki az. Gidip görmek ve yazmak istedim. Yerel seçöm dönemini özellikle seçtim. Çavez’in ve ona muhalefet edenleri yerinde izlemek ve o heyecana tanık olmak istedim. Venezüella’dan başta Açık Gazete olmak üzere BBC, NTV ve Gündem UK’ye haberler ve yorumlar geçtim… Şimdi sıkı bir çalışmayla uzun uzadıya Venezülla’yı yazmak istiyorum…


– Venezüella’da yaşam nasıldı?
– Çevez “Bolivarcı” diye tanımladığı sosyalizm ile yoksulluğa karşı bir savaş açmış. Bu heyecanı toplumun her kesiminde görüyorsunuz. Çavez’in 10 yıllık iktidarı sosyolojik değişim için kısa bir dönem olsa da sosyalizmin inşaasını kültürel atılımlarla desteklemiş. Bolivar Üniversitesi atılımların kuramsal yanını hazırlıyor. Özellikle köylerde yoksulluğun gözle görülür bir değişime uğradığını gözleyebiliyorsunuz. Çavez öncesinde yüzde 80 olan yoksulluk oranı yüzde 20’lere gerilemiş. Bu çok önemli bir başarı…


“Herkese iş, herkese süt ve ücretsiz sağlık ve ücretsiz yemek” sloganıyla petrol gelirini sosyal yatırımlar için harcıyor. Küba’dan gelen 15 bin doktor toplum sağlığı için seferber olmuş. Artık üniversite bitiren gençler tek başına zengin olmayı değil ülkenin kalkınmasını düşünür olmuş… Çavez doğru bir politikayla yalnız Venezülla’nın değil bütün Latin Amerika’nın kalkınabileceği hedefini kitlelere benimsetmiş. Venezüella halkının Latin kardeşliğindeki dayanışma ve yardım severliğini gözlemleyebiliyorsunuz. Venezüella halkı Akdenizlilere benziyor. Son derece misafirsever ve sıcak kanlı…


Büyük şehirlerde beyaz azınlık yaşıyor. Bir yanı New York, diğer yanı İstanbul’daki gece kondu semti Ali Bey Köy’ü andırıyor. İşsizler başkent Caracas’a akın ediyor. ABD yanlısı Cavez muhalefeti de büyük kentlerden besleniyor. Bu arada Çavez’in toprak reformu ile 2 bin topraksız köylüyü üretime kattığını belirtmeliyim. Çavez ayrıca kooperatiflerle de toplu üretimi ve verimliliği artırmaya çalışıyor. Bu konuda 6 üniversite sürekli kalkınma planları yapıyor…


– Venezüella’da muhalefet ile görüşme şansın oldu mu?
– Tabii… Seçim kampanyasında yüzlerce insanla görüştüm. ABD’nin öne sürdüğü “muhalefetin sesi kısılıyor” doğru değil. Her yerde propagandalarını yapabiliyor. Seçimler son derece başarılı geçti. Latin Amerika’da bir ilk olarak elektronik oylama yapıldı. Bolivar Üniversitesi’nin önerisiyle parlamento seçim komisyonunda seçimlere ilişkin görüş bildirdim.


– Seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsun?
– Sosyalizmin halkın yaşam standartını yükseltmesi Çavez’e oy olarak geri döndü. İlk kez yüzde 65 ile en çok katılımın yapıldığın yerel seçim gerçekleşti. Çavez’in partisi PSUV 1.5 milyon yeni oy daha aldı. Çavez 22 eyaletin 20’sinin Valisi elinde tutuyordu. Bu sayı seçimlerde 17’ye indi. Bu da şehirlerdeki beyaz azınlığın sosyalizme karşı direncinden kaynaklanıyor. Ama sosyalizm gümbür gümbür geliyor, bu direncin uzun süremeyeceği kanısındayım. Çavez 10 yıllık iktidarda olmasına karşın petrol şirketlerini ancak son yıllarda devletleştirebildi. Artık ülkenin yeraltı kaynakları sosyal yatırımlar için bir başka deyişle sağlık için eğitim için harcanacak… Kim durdurabilir ki bu yükselişi. Ayrıca Çavez’in dünyadaki mazlum halklara sahip çıkması ve yanıbaşındaki ABD emperyalizmine kafa tutması da büyük gurur kaynağı… Bizim liderler yalakalıkta yarışırken onlarınki cesurca karşısında duruyor… Caracas’ta Lenin ve Marks t-şörtlü gençlere rastladım. Bütün bu yapılanların bir sosyalizm inşası olduğunu anlattılar…


– Hiç Türkçe konuşana rastladınız mı?
– Türk bayraklı t-şört giyen bir genç gördüm. “Vay hemşehrim” diye yaklaştım… O da İstanbul’u gezmiş bir Venezüellalı çıktı. Bayrağı beğenmiş ve bayraklı t-şört almış. Caracas’ta kitap fuarını gezerken Fetullah Gülen’in ispanyolca kitaplarının satıldığı “standt”a Fetullahçı olduğunu sandığım 6-7 Türk genciyle önce İspanyolca, sonra İngilizce, en sonunda da Türk olduklarını anlayınca Türkçe konuştuk… Üniversitede okuyorlardı ve misyonerlik yapıyorlardı.


– İlginç bir gözleminiz oldu mu?
– Türkiye’nin Caracas Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağın adı Mustafa Kemal Caddesi’ydi… Aynı sokakta İran Büyükelçiliği de yer alıyordu. İranlılar sevseler de sevmeseler de Kemal Atatürk Caddesi’nde ikamet ediyorlar… Ayrıca Latin Amerika’nın devrimci önderi Simon Boliver’in anıtkabiri karşısında Milli Kütüphane yer alıyor. Oradaki üç dört büsten biri bizim Ömer Hayyam’a aitti. Hoşuma gitti tabii…


– Bir daha gitmeyi düşünüyor musun?
– Mart ayında Anayasa Referandumu yapılacak. Çavez 3’ncü dönem cumhurbaşkanlığına kapı aralamak için Anayasa’yı değiştirmek istiyor. Mart’ta da gitmek isterim…


– Son soruyu siz sorun?
– Latin Amerika’da dünyayı sarabilecek bir dalga giderek büyüyor. Geçen hafta ABD ve Kanada’nın öncülüğünde kurulan bölgesel işbirliğini amaçlayan Amerika Ülkeler Topluluğu’nda Küba üyeliğe davet edildi ve ABD’nin Küba ambargosunu derhal kaldırması istendi. Oysa bu birlik 1992’de kurulurken Küba dışarıda bırakılmıştı… ABD’ye arka bahçesindeki küçük ülkeler geri adım attırıyor artık… Bu küçümsenecek bir olgu değil…


Ayrıca 17 Ocak’ta saat 17’de “Unit 22 Wilmer Business Park Stoke Newington N16 0LW” adresindeki RenkArt’ta Venezüella gezimi anlatacağım. Bu söyleşi ücretsiz olup bütün arkadaşlar davetlidir…


VENEZÜELLA?


Venezuela, Güney Amerika’da bir ülke. Resmi adı İspanyolca República Bolivariana de Venezuela olup Bolivarcı Venezuela Cumhuriyeti anlamına gelir. Kuzeyinde Karayip Denizi, doğusunda Guyana, güneyinde Brezilya ve batısında Kolombiya ile çevrilidir.


Venezuela Cumhuriyeti Başkanlık Tipi Cumhuriyet ile yönetilir. Başkent Karakas olup, 23 eyalet  ve 1 federal bölgeden oluşur.


Nüfus: 26,023,528 (Temmuz 2007 verileri)
GSYİH: Satınalma Gücü paritesi – 335 milyar $ (2007 verileri)
Sektörel bileşim: tarım: %13, endüstri: %23,hizmet: %64 (2007 verileri)
Enflasyon oranı (tüketici fiyatlarında): %20,7 (2007 kasım)
İşsizlik: 9,1 % (2007)
Tarım ürünleri: Mısır, şekerkamışı, pirinç, muz, sebze, kahve, et, süt, yumurta, balık
İhracat: 65,94 milyar $ (2007)
İhracat ürünleri: Petrol, boksit ve alüminyum, çelik, kimyasallar, tarım ürünleri
İthalat: 44.38 milyar $ (2007)
İthalat ürünleri: Hammaddeler, makine ve parça, taşıt ekipmanları, yapı malzemeleri
Dış borç tutarı: 45,44 milyar $ (2007 sonu)
Para birimi: Bolivar (VEB)


FOTOĞRAF: Mesut Akın Venezüella dönüşü ayağının tozuyla Açık Gazete’yi ziyaret etti…


DİĞER AYAKÜSTÜ SOHBETLER


Alevilerin sol kanadından 4 talep
Saçları ağarsa da gözleri hala kara…
Taşların sihirli gücü
Cherbourg’da bir avuç Türk…
‘Sığınmacı’ ve ‘mülteci’ terimleri karıştırılmamalı
Al babaanneni gel
‘2010 bitiş değil, başlangıç noktası olacak’
‘Tuzla dünyanın da vicdanı oldu…’
‘Stratejik maden borda geç kalındı’
İzzettin Önder: On soruda kriz
‘Çanakkale geçilseydi, Lenin devrim yapamazdı’
‘Sendikal haklarda dışa başka resim veriliyor’
‘Bir Fethullah Gülen devleti tasarlanıyor…’
‘Her midye yenilmez’
İsmail Çoban ile Aşık Veysel üzerine
Bozcaadalı bir Rum’un gözünde ‘Anayurt’
İstanbul’un en önemli sorunu yönetimidir’
‘Karadeniz’deki yokoluşa karşı çıkalım’
Dişli’ uyarı
‘Fotoğrafta görsel kirlilik oluştu’
Türkiye’ye 45 kez turist olarak geldi
‘Bir karşı devrim olmaktadır’
‘Turizm sektörü iyi başladı ama…’
‘Yerli turiste pahalı değiliz…’
‘Türkü giren eve kötülük girmez…’
Boris’in babası, dedesi Ali Kemal’i anlattı
‘KKTC turizminin sorunu ulaşım’
Antalya ormanlarına ‘turistik’ kıyım!
‘AKP’nin Alevi açılımı; evlilik içi tecavüz’
`Bugün ezilenlerin rüyası yok!`
‘Denizlerin talepleri hala Türkiye’nin temel ihtiyacı’
‘Antalya’yı kolay yağmaladılar’
‘Biz devrimciler büyük bir ailenin üyeleriyiz’
‘Abidin’in büyük sanatçılığı yeterince bilinmiyor’
‘Devrim artık şart olmuştur…’
‘AKEL’in zaferi, tüm ilericiler adınadır’
‘Türban MHP’nin taktiğiydi…’
‘AKP gecikmiş bir baroktur!’
‘Figuran değil müdahil olmalı’
İranlı yazar Erad: Aşk, Türk’ü, Kürt’ü sevmektir
AKP’nin Alevi sınavı…
“Çerkes Adil Paşa’nın tahsildarlık günleri”
Sıra şeytanda…
Selek: Feminist kitabevi Amargi bir okul…
İstanbul’un turizmi bu atölyede şekilleniyor
Neden Patara ve neden şimdi?
‘Terörün panzehiri ekonomik gelişmedir’
‘Türkmenlerin hakları, bizim Kürtlere de tanınmalı’
‘Mahalle baskısı değil, ideolojik baskı’
‘Meclis’teki partilerin kadın politikası yok’
‘Merkezde bir yeniden yapılanma olmalı… ‘
Fotoğrafın büyücüsü: Aykan Özener
Savaş karşıtı eylemlerin fotoğrafçısı: Hüsnü Atasoy
Uras: Desteği için Baykal’a teşekkür ediyorum!
‘AKP’yi sola karşı yaratanlar yok edecek’
Muhabirlerin telifle çalıştırılması yasalara aykırı’
Yeşiller bağımsızları destekleyecek
Türkiye sağlık turizminde atakta
‘Hayallere tanık olmak istedik’
‘İngiltere’de işkence yaptılar…’
Akın Birdal: CHP Kürt sorununu unuttu
‘Düşünceye militarizm de engel…’
Boyalı bank nöbetini terkeden ‘sosyalist’ asker
‘Kategorizesiz bir dünya hayalim’
‘Toplumsal varlıklar elimizden kayıp gidiyor’
Ermeni tarihçi: Asıl sorumlu emperyalizm
Hırant Dink: Ruh halimin güvercin tedirginliği
‘Vicdansızlığın İslamcısı, solcusu olmuyor…’
‘İsrail bir devlet değil, bir projedir’
Orhan Suda: Yaşasın edebiyat
Türkiye’nin Papa’ya sormayı unuttukları!
‘Sol hareketin çoğu kapitalizmin versiyonu’ VIII
‘Yurtseverlik karşılıksız ve zararlı bir taktik’VII
‘İslamcılar’la flörtü kaygıyla izliyoruz!’ VI
‘Türkiye’de antiemperyalist islami hareket hayal’ V
Liberal ve milliyetci savrulma yaygınlaştı IV
‘Siyasal İslam’la isbirliğine gitmeliyiz’ III
Dünya solu karamsarlığı attı II
‘Emperyalizme kurşun sıkanlar müttefikimdir’ I
Hayalet yazar Hüdai Nabit
Çitlembik ağacıyla söyleşi
‘Çocuğa şiddet, çok yaygın’
İran PKK’yi neden bombalıyor?
Serdar Denktaş: Mal mülk davaları en zor sorun
‘Kıbrıs’ta kısa dönemde çözüm olmaz’
Tayvanlı yazardan ‘Sıcak bir öpücük’
Merve Kavakçı: Dini bir mesele
Perinçek: MHP tabanını dışlayarak solculuk yapılmaz!
‘Tek dileğim iki dengeli bir dünya…’
‘Beni en çok korkutan: Google’
‘Sorunumuz Yahudiler’le değil, siyonizmle’
O bir ‘peynir avcısı’
‘Çernobil’den ders çıkarmadık’
Bir kültür taşıyıcısı: Aydın Çukurova
Afşar Timuçin ile insana dair ne varsa…
12 Eylül iddianamesine ne oldu?
Akın Birdal: Evren yargılanmalı
Hitler ile söyleşi…
‘Baş örtüsünü ilk kez Sumerliler taktı’
Türk solu titreyip kendine gelmeli’
‘Hepten pusulasız olmadığımız kanaatindeyim…’
‘Siyasi güç, her zaman kendi hukukunu yaratır’
ABD işdünyasında çöküş…
‘ABD Anayasası Patara’dan’
Çocuklar öldürülmesin!
‘Bir Gün Mutlaka’
‘Derin devlet sorunları çözmek istemiyor’
Kaş’taki gözyaşı
‘Son 15 yılda bilinçte sıçradık’
Piref. H. Ökkeş ile ‘dörtköşe’ sohbet…
Sorgun Ormanı’nı kurtaralım
Devrim Bize Yakışırdı!
G-8 protestosundan gözlemler…
Başkalarının hayalleri…
Hurafeler gölgesinde Gelibolu…
Çokuluslu tekellere karşı ‘Adil Ticaret’
Kuzey çikolata, Güney ekmek derdinde
Fokları, katliamdan kurtaralım!
Nükleer denemelerin faturası: Doğal felaketler
İsrail dünyanın 6’ncı büyük nükleer silahına sahip!
Çocuk İşçiler
Türkiye’de de nükleer silah istemiyoruz!
Faşizm neden Almanya’da kök saldı?
Demirel davasında tekelci medya da suçludur

731970cookie-checkAkın, Venezüella’dan ‘iyi’ haberler getirdi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.