AKP halk sağlığına zararlıdır!

Başbakan Erdoğan’ın, Yeşilay tarafından Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘Global Alkol Politikaları Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada dile getirdiği “bira milli içki olarak sunulmuştur, halbuki bizim milli içkimiz ayrandır” sözleri tartışılmaya devam ediyor.

Ulusal Eğitim Derneği Isparta Şubesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, AKP’nin, GDO’lu ürünler karşısında ilgisiz olduğu öne sürülerek “AKP iktidarınca, ülke nüfusunun ezici çoğunluğu ‘açlık sınırının altında’ yaşamaya mahkûm edilmişken, Başbakan’ın ‘halk sağlığı’ için alkollü içkileri yasaklamaya soyunması ne yaman bir çelişkidir. AKP halk sağlığına zarar vermektedir” ifadelerine yer verildi.

AYRAN TARTIŞMASININ ARKASINDA ALKOL YASAĞI VAR

Başbakan Erdoğan’ın Yeşilay’ın düzenlediği sempozyumda yaptığı konuşmada dile getirdiği “Anayasada gençlerin alkolün zararlarından korunması gerektiği yazıyor. Yasal düzenlemelerle de bu adımları atacağız. Bira milli içki olarak halka sunulmuştur. Hâlbuki bizim milli içkimiz ayrandır. Biliyorum bazı medya grupları bana saldıracak. Ama milletimin sağlığı için varsın saldırsınlar” sözlerini, on yıldır planlı olarak adım adım uygulanan “kendi inanç ve yaşam tarzlarını tüm topluma dayatma, toplumu dönüştürme” projesinin uygulanma zincirinin yeni bir halkası olduğu öne sürülen açıklamada, “gerçek amaç, alkol ve alkollü ürünler yasağını ‘halk sağlığı’ üzerinden hayata geçirmektir” iddiasında bulunuldu.

‘HELAL GIDA’ YÖNETMELİĞİ ÇIKARILDI AMA AKP GDO’DA SESSİZ

Toplum mühendisliğine soyunduğu öne sürülen AKP iktidarının, yaşam tarzlarına müdahalede sınırları zorladığına dikkat çekilen açıklamada, “nasıl ki ‘türban’, sözde inanç özgürlüğünün sembolü olarak kullanılmışsa, yıllardır gündemde olan içki yasağı da toplumsal yaşama müdahalenin önemli sembolü olarak kullanılmaktadır. Siyasal İktidar; alkolün yasaklanması için ‘halk sağlığı’ kılıfını ortaya atmaktadır. Oysa içki karşıtlığını ‘insan sağlığı’ üzerinden savunan ve bu yüzden ‘helal gıda’ yönetmelikleri çıkaran AKP, GDO’lu ürünler karşısında ilgisizdir. Halk sağlığı açısından büyük tehdit oluşturacak olan nişasta bazlı şeker ve genetiği değiştirilmiş besinlerin tüketilmesinin önünü açmaktadır” görüşüne yer verildi.

NBŞ KOTASI ARTTIRILARAK HALK SAĞLIĞI ÇÖPE ATILIYOR

2010 yılında GDO’lu ürünlerde etiket kullanılması zorunluluğunu içeren yönetmeliği çıkaran AKP iktidarının, aradan geçen bunca zamana karşın GDO’lu ürünlerin etiketine ‘genetik yapısı değiştirilmiştir’ ifadesinin yazılmasını isteyen yönetmeliği uygulamaktan kaçındığına işaret edilen açıklamada, ‘Şeker Kanunu Tasarısı’ ile daha önce yüzde 5 olan nişasta bazlı şeker kotasının, pratikte hükümet kararıyla sınırsız oranda artırılabilecek şekilde düzenlendiği anımsatılarak şu görüşlere yer verildi: “AKP iktidarı; başta obezite olmak üzere insan sağlığına büyük zararı olan bu ürünü Türkiye’de yaygınlaştırmak adına büyük çaba harcamaktadır. Cargill gibi bu alanda çalışan ve büyük paralar kazanan uluslararası tekeller tarafından üretilen nişasta bazlı şekerde genetiği değiştirilmiş mısır kullanılıyor. AB ülkeleri arasında en yüksek kota, yüzde 2. Fransa, Hollanda ve İngiltere’de, nişasta bazlı şeker tamamen yasak. Ama Türkiye’de iktidar; nişasta bazlı şeker kotasını, hükümet kararıyla sınırsız oranda artırılabilmenin önünü açan yasaları ‘halk sağlığını’ çöpe atarak çıkarmakta bir sakınca görmemektedir.”

AÇLIK SINIRINDA İÇKİ YASAĞINA SOYUNMAK ÇELİŞKİ

Yeni sağlık politikaları ile birlikte, bireyin genetik hastalıklar dışında kalan bütün hastalıkları parayla tedavi edilir hale getirerek halk sağlığını sadece paraya endeksli, hastaya ise ‘yolunacak kaz’ gözüyle bakan bir anlayışı yerleştirdiği ileri sürülen AKP hükümetinin, sağlık sisteminde geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açtığı iddia edilen açıklamada, ayrıca şu görüşlere yer verildi: “açlık sınırının 1.012,41 lira, yoksulluk sınırının 3.297,76 lira olduğu ülkemizde, asgari ücret ise 773,01 TL’dir. Bu koşullar altında, AKP iktidarınca, ülke nüfusunun ezici çoğunluğu ‘açlık sınırının altında’ yaşamaya mahkûm edilmişken, Başbakan’ın ‘halk sağlığı’ için alkollü içkileri yasaklamaya soyunması ne yaman bir çelişkidir.

‘AKP HALK SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR’

AKP hükümeti, çalışanların içinde bulunduğu ‘sağlıksız koşulları’ gerçekten düzeltmek istiyorsa, İçki yasağını, ‘varlık barışı’ uygulamasını değil, ‘yoksul barışı’ uygulamasını gündeme getirmelidir. AKP hükümeti; halkın sağlığını değil, kırkharamilerin, yani bir avuç yandaş soyguncu ve yağmacının, varlıklarına varlık katabilmenin hesabını yapmaktadır. Bu nedenlerle de AKP; ‘halk sağlığına’ gerçekten zarar vermektedir.”

1549860cookie-checkAKP halk sağlığına zararlıdır!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.