AKP ile PKK’nın söylemi farkı

PKK’nin Kandil’deki bir numa-rası Murat Karayılan’ın açıklaması, hükümetin sürecin aşamaları, çekilme, yasal-anayasal düzenlemeler konularında çelişti. Kandil ile hükümet arasındaki çekilme başta olmak üzere sürecin tamamına yönelik çelişkiler şöyle:

Silahlı çekilme: Karayılan, PKK’lilerin silahlı çekileceğini açıkladı. Başbakan Erdoğan ise net olarak “Çekilme silahsız. Silahlarını gömsünler” demişti.

Uluslararası güçler: Karayılan, “Başta ABD, AB ve Rusya olmak üzere tüm uluslararası güçleri Kürt sorununun çözümüne dönük başlattığımız bu hamlenin başarısı için destek sunmaya çağırıyoruz” diyerek sürece uluslararası boyut koşulu getirdi. Erdoğan ve hükümet sözcüleri ise tüm açıklamalarında, uluslararası boyut tartışmalarına ısrarla karşı çıkmıştı

Öcalan’a özgürlük: Karayılan, “Önder Apo dahil herkesin özgürleşeceği bu sürecin pratikleşmesi paralelinde silahın tümden devre dışı kılınması ve gerillanın silahsızlanması gündeme girecektir” diyerek silahların tamamen bırakılmasını Öcalan’ın özgürlüğü koşuluna bağladı. Erdoğan, hükümet ve AKP çevreleri ise her fırsatta, “Öcalan’a af yok” vurgulaması yaptı. Yeni anayasa hayati: Karayılan, sürecin ikinci aşamasında yeni anayasanın gerçekleşeceğini belirtti. Hükümet ve AKP çevreleri ise yeni anayasanın çözüm süreciyle bir ilgisi olmadığını savunuyor.

Devletin bildiği çekilme koşulu: Sürecin bu kez şeffaf yürütüldüğü tezinin altı hükümet çevrelerince çokça çizildi. Ancak Karayılan açıklamasında, “Geri çekilme sürecinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için, daha önce önderliğimize mektuplarla ifade ettiğimiz ve devletin de bilgisi dahilinde olan hususlara dikkat edilmesi önemli olacaktır” diyerek sürece ilişkin bugüne kadar hiç bilinmeyen “gizli hususları” anımsattı. (ERDEM GÜL / Cumhuriyet)

1380430cookie-checkAKP ile PKK’nın söylemi farkı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.