AKP ne kadar doğurgan?

Sizce meclisimiz ne kadar doğurgan, hiç merak ettiniz mi?
Peki, AKP ne kadar doğurgan?
Sizi bilmem ama ben; Başbakanımız “3 çocuk yapın” söylemini talimatvari bir şekilde dillendirmekte ısrarlı davranmaya devam edince, merak ettim ve kafamda beliren “Meclisimizdekiler ve/veya AKP’li vekiller ne kadar çocuk sahibiler?” sorusunun yanıtını bulmak için girdim TBMM’nin internet sitesine.
Sitedeki veriler güncelleniyor mu, güncelleniyorsa hangi sıklıkta güncelleniyor bilmiyorum, yani vereceğim istatistikî verilerin hangi tarih itibariyle olduğu konusunda net bir bilgi yok.
Ancak, verileri güncelleme konusunda bir nebze olsun umutlu olmama neden olan birkaç olayla karşılaştım. Belki bunu açıklayınca verilerin güncelliği konusunda sizler de aynı duyguları taşımaya koyulursunuz.
Malumunuz, 544 tane milletvekilinin verilerine tek tek ulaşıp onları düzgün bir veri tabanı halinde dosyalamak, yerleştirmek hayli zaman gerektiren bir uğraş oldu. Ben bu işe kalkıştığımda DTP kapatılmamıştı, Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri düşürülmemişti, dolayısıyla Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) de meclise girmemişti. Dahası, AKP Elazığ milletvekili Feyzi İşbaşaran da partisindeydi.
Bu olaylar arka arkaya yağmaya başlayınca anında giriyordum meclis sitesine ve inanılmaz bir hızlılıkla değişikliklerin güncellendiğini gördüm. Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un adları anında silinmiş, meclisteki vekil sayısı 542’ye düşmüş, DTP’liler de “bağımsızlar” kategorisine kaydırılmışlardı. 10 kişilik bağımsızlar bir anda 28 kişiye çıkmıştı. Ben de verilerimi güncelledim hemen. Feyzi İşbaran olayını da düzelttim, oldu mu 29 bağımsız. Çok geçmeden 20 bağımsız vekil BDP’ye geçince bağımsızlar 9’a düşüverdi yeniden. Aynı anda tüm veriler güncelleniyordu yani meclisin sitesinde.
Durdum düşündüm, “Yahu” dedim, “Vekillerin yeni çocuğu olsa meclise bildirmezler mi? Niye bildirmesinler ki, günlük 3–5 kuruş çocuk yardımı, kreş ve bakım olanakları falan söz konusuyken… Zaten bildirmeseler de basınımız sever böyle belik bebek haberlerini, hemen bir senaryo eşliğinde verirler bu haberi” diye düşündüm.
*
Neyse, geçelim verilerimize.
Mademki yazımıza ilham kaynağı Sayın Başbakanımız oldu, “ben de onun partisinden başlayayım bari”, dedim.
Şimdi sıkı durun.
Ne diyordu Başbakanımız:
“3 çocuk yapın”
Bunu öyle laf olsun diye söylemediğini şimdi ispatlayacağım size.
AKP’nin 337 milletvekilinden 18’i ya evli değil ya da çocuk sahibi değil. Geriye ne kaldı: 319.
Hadi başbakanımızın söyleminden yola çıkarak bu 319 milletvekilinin ortalama 3 çocuğu olduğunu varsayalım. 319 x 3 = 957 ediyor değil mi?
Peki, AKP’nin 319 vekilinin toplam kaç çocuğu var: tam tamına 959 çocuğu var! Binde 2’lik bir sapma yani. E bu kadarcık kusur kadı kızında bile bulunmaz, hatta bu kadarı kusur bile sayılmaz.
*
AKP’li vekillerin 92’si ortalamanın üstünde, sayıları 4–7 olan çocuk sahibiymişler. Yani çocuk sahibi vekillerin %29’u 3 çocuktan fazla çocuğa sahiplermiş.
Peki, 3 ortalamayı tutturan AKP’li vekil sayısı kaçmış: 107. Yani %34’ü.
Bundan sonrası kolay: ortalamanın altında çocuk sayısına sahip vekillere ilişkin bilgileri tespit etmek için 3 ve üzeri sayıda çocuk sahibi olan vekillerin toplam oranını 100’den çıkarırız olur biter: %37. Yani 120 kişi.
Ne!!!
En kalabalık grup bu grup çıktı.
Bunlar hiç başbakanı dinlemiyorlar mı?
Ya da başbakan grubuna söz geçiremiyor mu?
*
Ha, şimdi diğer partileri de merak edebilirsiniz doğurganlık konusunda, onlar için kısaca “çekirdek aile tipinin AKP öncesi versiyonundalar, yani 4 kişilik bir aile olayı” diyebilirim…
*
Bir de bağımsızlara göz atalım. 9 bağımsız milletvekilinden 1’inin hiç çocuğu yok. Geriye kalan 8 bağımsız milletvekilinin 7’sinin toplam 13 çocuğu var. Bu 7 vekilin ortalaması 2 çocuk bile değil. Ama bir vekil var ki, 17 çocuk sahibi o vekil sayesinde bağımsızların ortalaması 3,75 ile AKP’yi bile solluyor.
Yaşasın bağımsızlar!..
* * *

1619490cookie-checkAKP ne kadar doğurgan?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.