AKP Türk tarımına 12 yılda diz çöktürdü!

12 yıllık AKP iktidarının 6 yılında Türkiye’nin tarım ürünleri dış ticareti net açık verdi. Gıda maddeleri dış ticaretinde net ihracatçı olan Türkiye, tarımsal hammadde dış ticaretinde ise net ithalatçı konumunda. Özel sektörün taleplerine göre şekillenen dış ticarette gıda sektörü, ithal ettiği ham maddeyi işleyerek yine yurt dışına satıyor. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından konuyla ilgili yapılan değerlendirmede, “Ülkemiz insanı yerine çokuluslu tarım-gıda şirketlerinin ihtiyaçlarına öncelik veren; üretim yerine ithalatı tercih eden tarım politikaları uygulandığı sürece daha çok ithalat rekorları kırılacaktır” görüşüne yer verildi.

Bir zamanlar ürettikleriyle kendi kendine yeten ülkeler arasında gösterilen Türkiye, AKP’nin 12 yıllık iktidarının 6 yılında tarım ürünleri dış ticareti net açık verdi. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) tarafından konuyla ilgili yapılan değerlendirmede, Türkiye’nin tarımsal ürünlerdeki dışa bağımlılığı da rakamlarla ortaya konuldu.

TARIM DIŞ TİCARETİ 12 YILLIK İKTİDARININ YARISINDA NET AÇIK VERDİ

Neoliberal politikaların uygulandığı 1980’li yıllardan beri Türkiye’nin tarımsal üretim yapısında ve dış ticaretinde büyük değişiklikler olduğu kaydedilen ZMO değerlendirmesinde, tarımda büyük ölçüde kendine yeten bir ülke olan Türkiye’nin, bu konumunu yitirerek pek çok ürünü ithal etmek zorunda kaldığına dikkat çekilerek, “Genel ihracat dengesi bakımından, tarımda net ihracatçı konumdan net ithalatçı konuma gelindi. AKP`nin iktidarda olduğu 12 yıldan 6’sında tarım ürünleri dış ticareti net açık verdi. Türkiye gıda maddeleri dış ticaretinde net ihracatçı, tarımsal hammadde dış ticaretinde ise net ithalatçı konumdadır. Bu alandaki dış ticaret, özel sektör taleplerine göre şekillenmektedir. Gıda sektörü ithal ettiği hammaddeyi işleyerek yine yurtdışına satmaktadır” ifadelerine yer verildi.

TARIMSAL HAMMADELER DIŞ TİCARETİNDE 5 MİLYAR DOLAR AÇIK VAR

2014 yılı itibariyle gıda maddeleri dış ticaretinin 5 milyar 711 milyon dolar fazla verirken; tarımsal hammaddeler dış ticaretinin ise 5 milyar 11 milyon dolar açık verdiği kaydedilen değerlendirmede, “Sonuç olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) yöntemine göre tarımsal dış ticaret 2014 yılında 700 milyon dolar fazla vermiştir. Bunda özellikle fındık ihraç fiyatlarının 2014 yılında 2013 yılına göre yüzde 40’ın üzerinde artarak 6,4 dolardan 9,2 dolara çıkmasının önemli payı vardır. Bu nedenle 2014 yılında fındık ihracatında tutar bazında Cumhuriyet tarihi rekoru kırılarak fındık ihracat geliri 1,8 milyar dolar iken yaklaşık 550 milyon dolar artış göstererek 2,3 milyar dolara çıkmıştır” denildi.

KÜRESEL ŞİRKETLERİN DEDİĞİ OLURSA İTHALAT REKORU KAÇINILMAZ

2014 yılında kırılan başka rekorların olduğuna da değinilen değerlendirmede, buğday ithalatının 5,3 milyon tona yükseldiği ve böylelikle Cumhuriyet tarihinin ithalat rekorunun kırıldığının altı çizilerek, şöyle denildi: “Aynı şekilde yağlı tohumlar ve türevleri ithalatı da 3,7 milyar dolardan 4,3 milyar dolara yükselmiş olup; bu da bir rekordur. Öte yandan kuru fasulye ve soya ithalatında da rekor değerlere ulaşılmıştır. Ülkemiz insanı yerine çokuluslu tarım-gıda şirketlerinin ihtiyaçlarına öncelik veren; üretim yerine ithalatı tercih eden tarım politikaları uygulandığı sürece daha çok ithalat rekorları kırılacaktır.”

İŞTE RAKAMLARLA DIŞ TİCARET VE TARIMSAL İTHALAT

1570180cookie-checkAKP Türk tarımına 12 yılda diz çöktürdü!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.