AKP ve BDP’den karşılıklı ‘siyasi kazanç’ suçlaması

Hükümetin afete yanıtı çabuk ve etkin olsa da Başbakan Erdoğan, çadır sıkıntısının binlerce kurbanı soğuk ve yağmura maruz bıraktığını kabul etti diyen Economist, “İran sınırında dağlık ve yoksul bir bölge” diye nitelediği Van’da uzlaşmacı ortamın bozulmaya başladığına işaret ediyor.

Van’ın “PKK’nın güçlü kalelerinden” olduğunu belirten ve Van Belediyesi’ni yöneten BDP’nin de “isyancılara sempatisini gizlemediğini” yazan Economist, iktidar partisiyle Kürt yanlısı BDP’nin birbirlerini yardım çabalarını siyasi kazanç için kullanmaya çalışmakla suçladıklarını belirtiyor.

Dergi, PKK’nın son aylarda saldırılarını yoğunlaştırdığını, Hakkari’de 24 askerin, ayrıca düzinelerce polis ve sivillerin öldürülmesine ise hükümetin, Kuzey Irak’taki PKK üslerine karşı hava saldırılarıyla karşılık verdiğini ifade ediyor.

Genelkurmay Başkanı Necdet Özel’in, 17 Ağustos’tan bu yana 270 PKK’lının öldürüldüğü açıklamasına yer veren Economist, bununla birlikte “ordunun performansı konusundaki şüpheler de artıyor.” diyor.

“Amerika 2007’den bu yana PKK’nın Irak içindeki hareketlerine ilişkin gerçek zamanlı istihbarat sağlıyor. Türkiye Amerikalı dostlarından daha fazlasını istiyor, buna Cobra saldırı helikopterleriyle silahlı Reaper insansız uçakları dahil.

Ancak “son dönemde Başbakan Erdoğan’ın İsrail’e karşı tehditlerinin askeri yardımı onaylaması şart olan Amerikan Kongresi’ni sinirlendirdiğine” dikkat çeken Economist, bir Batılı yetkilinin “Kongre, bu yardımların Hamas’a yardım etmekte kullanılmayacağından emin olmak istiyor” şeklindeki sözlerini aktarıyor.

“Askeri gelişmelerin, hükümetin Kürt sorununa reform yoluyla çözüm bulma çabalarında değişikliğe” işaret ettiğini yazan Economist, bunu BDP ve Kürtlere yönelik saldırıların takip ettiğini, hatta kimilerinin depremin Kürtlere “ilahi ceza” olduğunu söyleyerek sevindiğini belirtiyor ama başbakan Erdoğan’ın parti grup toplantısında ırkçı hizip anlayışını lanetlediğini de vurguluyor.

Makale şu sözlerle tamamlanıyor:

“Erdoğan konuşurken Türk savaş uçakları Irak’taki PKK üslerini bombalamayı sürdürdü. Bir gün önce Van’da isyancılar zırhlı araca saldırarak dört Türk askerini yaraladı.”

“Ama şiddetin tam ortasında AK parti yetkilileri Erdoğan’ın gerçekleştirmeyi vaat ettiği yeni anayasayı tartışmak üzere BDP lideri Selahattin Demirtaş’la buluştu. Belki de barışa hala ulaşılabilir.”

1316370cookie-checkAKP ve BDP’den karşılıklı ‘siyasi kazanç’ suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.