AKP’nin demokrasi sınavı

Bu hafta sonu AKP İstanbul İl Kongresi’nde, Aziz Babuşcu ve Metin Külünk arasında başkanlık mücadelesi yaşanacak. Bu seçim önemli, çünkü AKP’nin tarihinde belki de parti içi mücadelenin yaşanacağı tek seçim bu olacak. Bundan önceki 2003 ve 2007 yıllarındaki kongrelerde il başkanlığına, partinin tavanının belirlediği tek aday katılmış ve o tek aday seçilmişti. Bu hafta sonundaki kongrede ilk kez iki aday yarışacak.

Aziz Babuşçu pati merkezince desteklenen bir aday. 22 Temmuz seçimlerinden sonra, milletvekili seçilen Mehmet Müezzinoğlu yerine atanarak İstanbul İl Başkanlığına getirildi. 2 yıldır İstanbul İl Başkanlığı görevini yürütüyor.

Partinin tavanı Babuşçu diyor ama, tabanın sesi Külünk diye çıkıyor. Metin Külünk’ün kendisi de tabandan gelen bir isim. Bu yüzden partililer tarafından çok seviliyor. Adaylığını açıkladığı Cevahir Otel’deki basın toplantısına katılımın fazla olması, tabanın Külünk’e destek verdiğini gösteriyor.

Peki partinin karar merciindekiler neden Külünk’ü istemiyor? Yoksa herkesin ortak düşüncesi olan “kontrol edilmesi güç bir adam” olduğu için mi? Eğer öyleyse bu AKP için şaibeli bir durum olmayacak mı?

Kimilerine göre Başbakan Erdoğan, Metin Külünk’ün ağabeyi Necdet Külünk ile küs olduğu için Metin Külünk’ü istemiyormuş.

Kimilerine göre ise pati teşkilatı tarafından sevilen Külünk, lider özelliği taşıdığı için tehlikeli olarak görülüyor.

Külünk ailesinin milli görüş geleneğinden olduğunu söyleyenler de yok değil.

Henüz tamamlamadığım romanımda Demokrat Partili Külünkoğulları ile Cumhuriyet Halk Partili Kotiloğullarını anlattığım için, Rizeli Külünkoğulları sağ gelenekten gelen bir aile olduğunu söyleyebilirim.

Diğer partilerde olduğu gibi AKP’de de parti içi demokrasi hep sözde kaldı. AKP, bu cumartesiye kadar geçen süreçte ilk defa gerçek bir demokrasi sınavına girecek.

Bugüne kadar seçimler demokrasinin bir gereği olarak sözde yapılıyordu. Herkes merkezin belirlediği adayın seçimleri kazanacağını biliyordu. İlk kez belki de bu kongrede seçim gibi bir seçim yapılacak ve partinin tavanıyla tabanı karşı karşıya gelecek.

Söylentilere göre seçimin yapılacağı gün Abdi İpekçi Spor Salonu’nun etrafı güvenlik güçleri tarafından çevrilecek ve adaylar içeriye “kontrollü” olarak alınacakmış. Bu da ister istemez akıllara AKP’de tavan taban çatışması olduğunu getiriyor. Kongreden sonra bu çatışma daha net bir hal de alabilir.

Açıkçası partinin kodamanlarının desteklediği Babuşçu karşısında Külünk’ün durumunun ne olacağını bende çok merak ediyorum.

669890cookie-checkAKP’nin demokrasi sınavı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.