AKP’nin gurbetçilere emekli kazığı

Refahyol Hükümeti tarafından, 1998 yılında yürürlüğe konulan ”Günde 2 dolar ile emeklilik” uygulamasının faturası da emeklilere kesildi. 10 Mayıs Salı günü Türkiye’de yayınlanan Resmi Gazete’de, Türkiye’de borçlanarak emekli olanlardan alınan 2 dolar uygulamasının değiştirildiği ve bunun günde 5 dolara çıkarıldığı ilan edildi.

Yüzde 250 zam anlamına gelen bu uygulamanın faturası, böylece emekli olmak isteyenlere çıkarıldı.

Karar, AKP Hükümeti tarafından 22 Nisan’da alındı ve daha sonra Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından da onaylanarak yürürlüğe konuldu.

Buna göre daha önce 9 bin iş günü karşılığında 25 bin dolar ödenerek emekli olunabilirken, bu miktar yeni zamla 45 bin dolara çıkarılmış oldu.

Bu zam özellikle işlemleri hala devam eden insanları etkileyecek. Daha önce günlüğü 2 dolardan emekli olmayı planlayanlar, günlüğü 5 dolardan olmak üzere toplam 45 bin dolar ödemek zorunda kalacaklar.

10 Mayıs’tan itibaren geçerli olan karar, daha önce günlüğü 2 dolar üzerinden bütün primlerini yatıran ve emeklilik hakkı kazananları etkilemiyor.

AÇIK GAZETE: Kısa bir süre önce okuyuculara ücretsiz dağıtılan ”Türkiye’den ikinci emeklilik” başlıklı ”Çifte maaş bilgi kartı”nın girişinde şunlar yazılıyordu: ”Yurt dışında Türklerin sosyal güvencesiz kalmaması için düşünülen 3201 sayılı yasa şansa dönüşmüştü: Türkiye’den 2’nci emeklilik…”

Daha sonra 10 madde halinde günde 2 dolar ile nasıl emekli olunabileceğinin yolları anlatılıyor ve insanlar Türkiye’de emekli olmaya teşvik ediliyordu. Hürriyet, ”Avrupalı Türklere 5 dolar darbesi” manşetini atarken, bu darbede kendi payının olduğunu ise görmezden geldi.

1106000cookie-checkAKP’nin gurbetçilere emekli kazığı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.