AKP’nin İmamoğlu’nun ilk talimatından neden korktuğu ortaya çıktı!

Sözcü yazarı gazeteci Çiğdem Toker, Ekrem İmamoğlu’nun İBB’deki veri tabanına yönelik talimatına AKP’nin neden itiraz ettiğini açıkladı.

Çiğdem Toker, bugünkü yazısında, “İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı geçen hafta belediyelere bir yazı göndermiş. Bütün belediyeleri aynı veri tabanında birleştiren bir bilişim sistemi kurulduğunu bildirmiş” dedi.

Toker, Cumhurbaşkanlığı 1’inci ve 2’inci 100 günlük icraat planı, bakanlığın Stratejik Planı, 10. Kalkınma Planı’nı kaynak göstererek şu ifadeleri kullandı:

Bütün belediyelere tek ‘sanal kayyum’

Ekrem İmamoğlu’nun İBB’de elektronik veri tabanı/altyapı incelemesi için verdiği talimat panik yarattı. O kadar ki, Türk idari yargısı, tarihinde görülmemiş rekora imza atarak AKP’lilerin başvurusunun ertesi günü yürütmeyi durdurdu.

AKP’li yönetenler ve biatçı medyaya göre veriler kopyalanırsa İSKİ, İGDAŞ abonelerinin veri ve adresleri dışarıya, yani terör örgütleri ve yabancı istihbarat kuruluşlarına gider.

Sanki İstanbul halkının verileri özel şirketlere devredilen elektrik dağıtım veri tabanında, özel kargo şirketlerinde, özel hastanelerde yokmuş gibi. Bu ülkenin nüfus veri tabanı hacklenmemiş, milyonların verileri yayımlanmamış gibi.

Asıl neden başka.

İçişleri Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı geçen hafta belediyelere bir yazı göndermiş. Bütün belediyeleri aynı veri tabanında birleştiren bir bilişim sistemi kurulduğunu bildirmiş.

Ve bütün belediyelerin “bir an önce sisteme dahil olmasını” istemiş. Bakanlık, tek veri tabanının amaçlarını bilgi güvenliği, siber tehditlere standart tedbir alma ve kişisel verilerin korunması diye sıralıyor. Dayanaklar ise Cumhurbaşkanlığı 1’inci ve 2’inci 100 günlük icraat planı, bakanlığın Stratejik Planı, 10. Kalkınma Planı.

Ancak konuyu bilenler, Türkiye genelinde bütün belediyelerin verilerini ve uygulamalarını İçişleri Bakanlığı’nın hazırlayacağı bir sistem üzerinde tutmasının, belediyeleri belediye olmaktan çıkaracağını, asıl tek merkezde toplanınca verilerin manipüle edileceğini vurguluyor.

2291870cookie-checkAKP’nin İmamoğlu’nun ilk talimatından neden korktuğu ortaya çıktı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.